Тазгодишната Нобелова награда за икономика се дава на Абиджит Банержи,

...
Тазгодишната Нобелова награда за икономика се дава на Абиджит Банержи,
Коментари Харесай

Съпрузи, борещи се с бедността, взеха Нобел за икономика

Тазгодишната Нобелова премия за стопанска система се дава на Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за пробния им метод към понижаване на световната беднотия. Банержи и Дюфло са двойка освен в научната работа, само че и в живота.

" Само за две десетилетия новаторският им, основан на опити метод е трансформирал стопанската система на развиването, която в този момент е процъфтяващо поле за проучвания ", стимулират се от Нобеловия комитет. " Тазгодишните лауреати са основали нов метод към събирането на надеждна информация за най-хубавите практики за битка с световната беднотия. Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси - да вземем за пример, какви интервенции биха били най-ефективни, с цел да се усъвършенства детското здраве. "

Тримата са развили методите си през 90-те години с работа в страни като Кения и Индия, а в този момент пробните им проучвания преобладават този раздел от икономическата просвета.

Всяка година 5 млн. деца умират преди да навършат 5 години, постоянно от заболявания, които биха могли да бъдат излекувани по на ниска цена или простоват метод.

Банержи и Дюфло работят в Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати, а Майкъл Кремър - в Хардвард.

Нобелът за стопанска система се финансира от Кралската банка на Швеция - тази премия е основана по-късно от останалите - 1969 година

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР