Тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Со (ТМЅС) ще

...
Тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Со (ТМЅС) ще
Коментари Харесай

Доставчик на чипове за Apple строи завод за 12 млрд долара в САЩ

Тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Со (ТМЅС) ще построи цех за полупроводници в Аризона, съобщи Си Ен Би Си.

Решението на компанията идва на фона на растящите терзания на Вашингтон за сигурността на от веригата за доставки на софтуерния бранш, която е съсредоточена в Азия.

Разходите по плана се правят оценка на 12 милиарда $, като от TSMC настояват, че той ще сътвори 1 600 работни места. Очаква се строителството да стартира през 2021 година, като това ще е вторият цех на компанията в Съединени американски щати.

Зaвoдът щe пpoизвeждa ocнoвнo 5-нм чипoвe, които са най-високият клас в промишлеността през днешния ден.

Изграждането на нов цех в Съединени американски щати най-вероятно цели да омилостиви администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която подлага на критика зависимостта на американските компании от азиатски снабдители, и по-конкретно от такива, основани в Китай.

Макар че TSMC е тайванска компания, тя има фабрики в Китай и работи с огромни китайски компании като Huawei. TSMC доставя чипове и за Apple, като компанията е третият максимален производител на полупроводници в света след Samsung и Intel.

Тази година администрацията на Тръмп обмисляше приемането на закон, които да задължи фирмите, употребяващи aмepиĸaнcĸo oбopyдвaнe зa пpoизвoдcтвo нa чипoвe, да желаят лиценз, преди да могат да работят с Huawei.

„ Тази договорка укрепва американската национална сигурност във време, когато Китай пробва да наложи доминация върху високите технологии и да поеме контрола върху сериозни промишлености “, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в Twitter.

 От TSMC обявиха,че са решили да построят този цех на база на „ взаимно схващане и стихотворец ангажимент за поддръжка на федералното държавно управление на Съединени американски щати и щата Аризона “.

„ Този план е от сериозно стратегическо значение за виталната и и конкурентоспособна екосистема за произвеждане на чипове в Съединени американски щати, която разрешава на водещите американски компании да построяват високотехнологични артикули в границите на страната и да се възползват от близостта на цех от международна класа “, се споделя в изказването на компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР