Тайвански и американски служители обсъдиха как Тайван може „смислено“ да

...
Тайвански и американски служители обсъдиха как Тайван може „смислено“ да
Коментари Харесай

Тайван и САЩ обсъждат евентуално включване на Тайван в ООН

Тайвански и американски чиновници разискаха по какъв начин Тайван може „ свястно “ да взе участие в Организацията на обединените народи единствено дни преди китайският президент Си Дзинпин да изнесе тирада във връзка следващата годишнина от присъединението на страната към международната организация.

Тайван, употребявайки формалното си име Република Китай, заема мястото на Китай в Организация на обединените нации до 25 октомври 1971 година, когато като представител на китайския народ в организацията бе гласувано мястото да заеме Китайската национална република, която завоюва гражданската война през 1949 година и принуди републиканското държавно управление да избяга на острова.

Китай счита, че Тайван е една от неговите провинции и по тази причина има единственото право да съставлява народа на Тайван в интернационален проект. Демократично определеното държавно управление в Тайпе е на противоположното мнение и на собствен ред е изрично, че единствено то има това право.

В изказване късно през вчерашния ден от Държавния департамент на Съединени американски щати обявиха, че в петък се е състояла виртуална среща сред представители на страната и Тайван за полемика, фокусирана върху поддръжката на Тайван за неговото „ свястно “ присъединяване в Организация на обединените нации.

„ Участниците от Съединени американски щати потвърдиха уговорката на Съединени американски щати към значимото присъединяване на Тайван в Световната здравна организация и Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата и разискаха разнообразни разновидности за наблягане качествата на Тайван и опциите му да способства в необятен набор от области “.

Тайванското външно министерство благодари на Съединените щати за „ твърдата поддръжка “.

Очаква се Си Дзинпин да направи изказване в понеделник на 50-тата годишнина от това, което Китай назовава „ възобновяване на законното си място в Организация на обединените нации “.

Тайван е изключително ядосан от невъзможността си да получи цялостен достъп до СЗО по време на пандемията от Covid-19, макар че както Китай, по този начин и СЗО настояват, че островът е получил нужната помощ.

Страната остава на твърдата си позиция, че е самостоятелна и декларира готовността си да брани своя суверенитет и народна власт, каквото и да ѝ коства.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР