Тайванската компания TSMC (2330.TW) отбеляза 76,4% ръст на печалбата си

...
Тайванската компания TSMC (2330.TW) отбеляза 76,4% ръст на печалбата си
Коментари Харесай

TSMC отчита най-големия скок на печалбите от 8 тримесечия насам

Тайванската компания TSMC (2330.TW) означи 76,4% растеж на облагата си за второто тримесечие, което е най-големият скок на приходите от осем тримесечия насам и надминава пазарните прогнози с помощта на огромното търсене на чипове на фона на двугодишния дефицит в международен мащаб.
Марк Лиу, началник на TSMC
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), най-големият в света производител на чипове по контракт и главен снабдител на Apple Inc (AAPL.O), съобщи, че чистата облага за интервала април-юни е повишена до рекордните 237,0 милиарда тайвански $ (7,94 милиарда американски долара).

Това надвиши междинната оценка на 19 анализатори, събрана от Refinitiv, за 219,13 милиарда тайвански $ (T$).

Добрите резултати акцентират търсенето на iPhone 13 на Apple, който продължава да се продава добре макар рекордната световна инфлация и опасенията за идна криза, както и постоянните продажби на високопроизводителни изчислителни чипове, употребявани в 5G мрежите и изкуствения разсъдък.

Някои производители на чипове, в това число Micron Technology Inc (MU.O), неотдавна обявиха, че свитият пазар на чипове е отстъпил място на пренасищане за няколко седмици, след две години на големи продажби на телефони и преносими компютри, подхранвани от пандемията, които провокираха рецесия.

Недостигът засегна и международните производители на коли, които бяха принудени да понижат производството си.

TSMC, измежду чиито клиенти са и огромни производители на чипове като Qualcomm Inc (QCOM.O), съобщи през април, че потенциалът й за произвеждане на чипове ще остане стеснен през тази година.

Приходите за тримесечието се покачиха с 36,6% до 18,16 милиарда американски $, което е повече от предходната оценка в диапазона сред 17,6 и 18,2 милиарда $.

Акциите на TSMC са поевтинели с към 23% до момента през тази година, което дава на компанията пазарна стойност от 408,3 милиарда $. Акциите се покачиха с 1% в четвъртък, спрямо 0,8% растеж на бенчмарковия показател (.TWII). /БГНЕС, Ройтерс

Тайпе / Китай
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР