Тайванската компания MediaTek (MTK) е лидер по брой смартфони, задвижвани

...
Тайванската компания MediaTek (MTK) е лидер по брой смартфони, задвижвани
Коментари Харесай

MediaTek е най-големият производител на смартфон чипове в света

Тайванската компания MediaTek (MTK) е водач по брой смарт телефони, задвижвани от нейни процесори. Това демонстрират данните на Canalys за последното тримесечие на 2023 година Чиповете на MTK са работили в 117 млн. новодоставени устройства в края на предходната година, което е 21% растеж в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Далеч на второ място е Apple със 78 млн. (iPhone) смарт телефона и 7% растеж. Американската Qualcomm е трета с 69 млн. и растеж от единствено 1%.

Това демонстрира големия скок, който MTK направиха за 10-ина години. От производител на чипове за китайски мобилни телефони вид " подправен iPhone ", компанията съумя да завоюва позиции първо в бюджетния клас, след 2014-2015 година влезе в междинна категория с Helio серията 4-, 8- и 10-ядрени процесори, а Dimensity портфолиото е мощен съперник във всички сегменти, в това число - при флагманите.

Canalys’ latest interactive dashboard on smartphone processors reveals that was the world’s top smartphone vendor in Q4, based on end-product shipment. obtained the majority of global end-product revenue.
— Canalys (@Canalys)
Изненадите са отвън челната тройка. Unisoc са четвърти с 27 млн. доставени смарт телефона с техни процесори, което е цели 24% растеж на годишна база. До момента те бяха показани единствено в най-ниския сегмент, само че нови модели като T760, който е в 5G смарт телефона на Vivacom, демонстрират, че китайският производител към този момент има упоритости и в междинния клас.
 Qualcomm чака да си купите нов смарт телефон поради AI
Водещ производител на чипове чака да си купите нов смарт телефон поради AI

Ще се върне ли търсенето на устройства към растежа?

На този декор, при Samsung има спад с цели 48% до 13 млн. смарт телефона. Това, обаче, има своето пояснение - през предходната година всички устройства от серията Galaxy S23 бяха с Qualcomm Snapdragon процесори, а също по този начин известните модели A24 и A34 заложиха на MediaTek. Тазгодишните им наследници са със Samsung Exynos чипове, в това число S24 на доста пазари.

HiSilicon на Huawei се завръщат след дълго неявяване със 7 млн. смарт телефона.

Последни измежду значимите производители на мобилни чипове са Гугъл, при които има 4% спад и 3 млн. доставени смарт телефона. Тъй като Tensor процесорите се употребяват единствено от Pixel, това значи по-слаби продажби в края на 2023 година спрямо миналата година.

Да обърнем нещата в пари

Анализът на Canalys демонстрира и какъв брой са коствали смартофните, в които са внедрени другите процесори. Ако гледаме нещата по този начин, Apple са неоспорим водач с 87 милиарда $ и 20% растеж. Това не е изненада, защото на процедура няма iPhone, който да не е най-малкото във висок междинен ценови клас.

Qualcomm, чиито процесори Snapdragon 8 са чест избор при флагманите, са втори с устройства за 30 милиарда $ и 2% спад. MediaTek порастват с 22% до 23 милиарда $. При HiSilicon се счита елементарно - 7 млн. смарт телефона, донесли 7 милиарда $, т.е. междинна цена от 1000 $ на устройство.
 Лидер по продажби на смарт телефони в Китай за първи път стана американската Apple
Лидер по продажби на смарт телефони в Китай за първи път стана американска компания

Кои са идващите по пазарен дял компании от бранша

Samsung остават обратно с 44% по-малък доход от смарт телефоните с техни Exynos чипове (5 милиарда долара), като аргументите са ясни - неналичието на настоящи флагмани с тях. Със 7 милиарда $ HiSilicon ги изпреварва.

Смартфоните с Unisoc и Гугъл процесори са донесли на производителите си с по 24% и 22% повече пари, само че остават на равнища от надлежно 3 милиарда $ и 2 милиарда $. Това е показателно, че към момента Unisoc към момента е избор най-вече за по-евтини модели.

Кой производител какво употребява

Canalys вършат и добра разбивка на разпространяването на MediaTek, Qualcomm и Unisoc процесорите.
22% от всички смарт телефони с MTK процесори са на Samsung, 20% - на Xiaomi, 14% - Vivo. Qualcomm са с максимален клиент Xiaomi (25%), следвани от Samsung (21%) и Honor (15%). Близо половината от смарт телефоните с Unisoc са на Transsion, познати у нас с бюджетните устройства на Inifinix и Tecno. 22% са на Realme, а 15% - на Huawei.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР