Тайван зависи в по-голяма степен от търговията си с Китай,

...
Тайван зависи в по-голяма степен от търговията си с Китай,
Коментари Харесай

Тайван развива по-голяма търговия с Китай отколкото със САЩ

Тайван зависи в по-голяма степен от търговията си с Китай, в сравнение с от тази със Съединени американски щати, даже в обстановка, в която визитата на ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси нагнети напрежение в района. Това заяви Блумбърг, базирайки се на публични данни на управляващите в Тайпе.

По-рано през седмицата Тайван беше подложен на боен и стопански напън от Пекин, откакто самоуправляващият се остров разреши визитата на Пелоси - най-високопоставеният американски представител, стъпвал на неговата територия от 25 години.

Посещението бе направено макар предизвестията на Китай, който счита Тайван за част от своята териториална целокупност и твърди, че островът не би трябвало да има право да поддържа външнополитически връзки. Макар Вашингтон да признава формалната китайска власт за единственото законно държавно управление в страната, в същото време поддържа и неофициални връзки с Тайван.

Все отново комерсиалните и стопански връзки на Тайван с континентален Китай и Хонконг са толкоз мощни, че районът е най-важният търговски сътрудник на острова.

Много огромни тайвански високотехнологични компании, като водещият производител на чипове в света - Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co - TSMC), имат индустриални мощности в континентален Китай.

Миналата година към китайския пазар и самостоятелния регион Хонконг са били ориентирани 42 на 100 от тайванския експорт, до момента в който износът за Съединени американски щати е имал дял от 15 на 100. Това сочат публични данни на Тайван, налични посредством платформата за финансова информация " Уинд Информейшън " (Wind Information).

Общата стойност на изнесените тайвански артикули към континентален Китай и Хонконг през 2021 година е 188,91 милиарда $, а повече от половината идва от електронни съставни елементи и оптично съоръжение, съгласно финансовото министерство в Тайпе.

Данните също по този начин демонстрират, че износът на острова за Югоизточна Азия е 70,25 милиарда $, по-голям от този за Съединени американски щати - 65,7 милиарда $.

Най-голям източник на импорт към Тайван още веднъж са континентален Китай и Хонконг, с дял от 22 на 100, а американските вносни артикули са с дял от едвам 10 на 100. По-голям импорт, от този на Съединени американски щати, са имали и Япония, Европа и Югоизточна Азия.

Нараства търговията с Китай

През последните години Тайван купува и продава от ден на ден артикули от и за континентален Китай.

През последните пет години вносът на Тайван от континентален Китай е повишен с към 87 на 100 по отношение на 44 на 100 растеж на вноса му от Съединени американски щати.

Износът на Тайван за Китай скочи със 71 на 100 сред 2016 година и 2021 година, а износът за Съединени американски щати, съвсем се удвои, с 97 на 100.

Според данни на американското държавно управление импортираните тайвански артикули най-вече съставляват електрически машини, транспортни средства, пластмаси и артикули от желязо и стомана.

Много основани в Тайван компании - като " Фокскон " (Foxconn), който доставя чипове за американския колос " Епъл " (Apple), ръководят заводи в континентален Китай.

През 2021 година тайванските предприятия са получили поръчки за Съединени американски щати на стойност 200,1 милиарда $, съгласно Изследователската работа на Конгреса на Съединени американски щати

В съпоставяне с Шанхай

Според броене, извършено през 2020 година, към 157 900 души от Тайван са обитавали в континентален Китай, което е спад с към 7 на 100 по отношение на края на предходното десетилетие.

Целият остров Тайван, с повърхност към 36 000 квадратни километра, е бил дом на към 23,6 милиона души през 2020 година, малко по-малко от популацията на Шанхай, наброяващо към 25 милиона души.

Официални данни за предходната година демонстрират, че стопанската система на Тайван възлиза на към 781,58 милиарда $ спрямо тази на Шанхай, която е 680,31 милиарда $. Делът на създадените артикули и услуги в Шанхай по отношение на китайския БВП е бил 3,8 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР