Тайван обяви, че е загубил още един от малобройните си

...
Тайван обяви, че е загубил още един от малобройните си
Коментари Харесай

Пекин изолира Тайван като примамва с подаръци съюзниците му

Тайван разгласи, че е изгубил още един от малобройните си съдружници откакто дребната тихоокеанска страна Кирибати го е уведомила, че прекъсва дипломатическите си връзки с острова, съобщи Ройтерс. Китай счита Тайван за своя провинция.

" Ние неотложно ще прекратим взаимните планове и ще закрием нашето посолство в Кирибати ", сподели на конференция тайванският външен министър Джозеф Ву. По думите му Пекин е предложил самолети и фериботи на Кирибати, с цел да я подмами да направи тази смяна в политиката си и да се ориентира към Китай.

Китайското държавно управление се пробва да " потисне и ограничи интернационалното наличие на Тайван " и " дефинитивно да унищожи суверенитета на Тайван ", сподели министърът.

Това е следващият удар по тайванския президент Цай Ингвен, която през януари ще се бори за преизбиране. Преди няколко дни Соломоновите острови също прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван. Тогава Цай жигосах " доларовата дипломация " на Пекин, която лишава самоуправляващия се Тайван от интернационална поддръжка.

Цай сподели пред кореспонденти в Тайпе, че Китай притиска Тайван да одобри правилото " една страна, две системи ", само че се зарече, че тайванците няма да се огънат под китайския напън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР