Тайван обвини Пекин във все по-голям натиск и намерение да

...
Тайван обвини Пекин във все по-голям натиск и намерение да
Коментари Харесай

Китай действа агресивно и нарушава мира

Тайван упрекна Пекин във все по-голям напън и желание да подкопае мира в района, откакто десетки китайски военни самолети се приближиха до зоната за идентификация на Противовъздушна отбрана в югозападната част на острова, оповестява Le Monde, съобщи организация „ Фокус “.

Според вестника демонстрацията на мощ е почнала в петък, годишнината от основаването на КНР. Рекордни 38 самолета са взели участие в нарушаването на въздушното пространство, в това число бомбардировач Xi'an H-6 с нуклеарно оръжие. В събота министерството на защитата на острова записа нов връх - 39 самолета над водите на Тайван. Масовият полет в петък провокира изключително мощни митинги от Тайпе. „ Китай работи нападателно и нарушава мира в района, като в същото време прибягва до голям брой актове на заплашване “, съобщи министър председателят Су Женчан по време на конференция в събота сутринта. „ Очевидно е, че светът и интернационалната общественост от ден на ден отхвърлят това държание на Китай “.

Жителите на острова, в този момент ръководен от демократично държавно управление, живеят в непрекъснат боязън от настъпление от КНР. Пекин смята тази територия за бунтовна провинция и приканва за връщането ѝ в страната, като споделя, че, в случай че е належащо, ще употребява мощ. Откакто Си Дзинпин стана водач на Китай през 2012 година, китайските военни самолети нахлуват в зоната за идентификация на Противовъздушна отбрана на Тайван съвсем всекидневно. Властите на страната координират демонстрацията на мощ с значими за страната дати, а също по този начин употребяват тези полети като тест за бойната успеваемост на остарелите изтребители в Тайпе.

В публикацията на Le Monde се отбелязва, че няколко дни преди случая Пекин стачкува, откакто Англия изпрати боен транспортен съд до Тайванския пролив за първи път от 2008 година насам. Китай претендира за права върху пролива, който отделя континенталната част на страната от Тайван, както и съвсем цялата територия на Южнокитайско море. Съединените щати и други страни одобряват, че тази област е интернационалните води и по тази причина е отворена за всички.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР