Тайван каза на Илон Мъск, че „не се продава“

...
Тайван каза на милиардера Илон Мъск, че не се продава“,
Коментари Харесай

Тайван каза на милиардера Илон Мъск, че „не се продава“, след като той каза, че островът е част от Китай .

"Слушайте, Тайван не е част от КНР [Китайската народна република] и със сигурност не се продава!", каза външният министър Джоузеф Ву на г-н X на Мъск.

На бизнес среща на върха тази седмица г-н Мъск сравни Тайван с Хавай, наричайки го „неразделна част“ от Китай.

Пекин претендира за самоуправляващ се Тайван и напрежението между двамата се засили през последната година.

Точно тази седмица Китай проведе въздушни и военноморски учения около Тайван, което се превърна в рутинна демонстрация на военна мощ около острова. Тайван заяви, че е открил повече от 40 китайски военни самолета и около 10 кораба в своите води.

Това не е първият път, когато г-н Мъск, който има бизнес интереси в Китай, разгневи правителството на Тайван с коментарите си. През октомври той предположи, че напрежението между Пекин и Тайпе може да бъде решено чрез даване на известен контрол на Китай над Тайван.

Тогава той каза в интервю за Financial Times, че вярва, че двете правителства могат да постигнат „разумно приемливо“ споразумение. Посланикът на Китай в САЩ беше похвалил г-н Мъск, но неговият тайвански колега каза нещо подобно на г-н У - че свободата „не се продава“.

Какво стои зад напрежението между Китай и Тайван? Какво стои в дневния ред на решаващата среща между САЩ и Китай разговори?

Г-н Ву също публикува на X: „Надявам се, че Илон Мъск също може да поиска от ККП [Партията на китайската общност] да отвори X за своите хора.“ Платформата за микроблогинг X на г-н Мъск, известна преди като Twitter, е забранена в Китай.

Г-н Ву каза преди това, че военните учения на Китай имат за цел да повлияят на изборите в Тайван през януари.

„КНР [Китайската народна република] ясно даде да се разбере, че иска да оформи предстоящите национални избори в Тайван. Е, от нашите граждани зависи да решавайте, а не побойникът от съседната врата“, написа той на X.

Производителят на електрически автомобили на г-н Мъск Tesla има голям производствен завод в Шанхай и той последно посети страна през май. Той се срещна с висши китайски служители и китайското външно министерство каза, че Tesla има желание да разшири бизнеса си в страната.

Посещението му привлече много внимание, като се има предвид, че отношенията между Китай и САЩ рязко се влошиха през последните години. Въпреки възобновяването на диалога на високо ниво, двете страни все още не са съгласни по редица въпроси, включително Тайван, който се очерта като една от най-големите възпламенителни точки между тях. САЩ отдавна са главният съюзник на Тайпе.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР