Тайнствени частичен череп, открит в Папуа-Нова Гвинея през 1929 г.

...
Тайнствени частичен череп, открит в Папуа-Нова Гвинея през 1929 г.
Коментари Харесай

Откриха най-старата в света, жертва на цунами

Тайнствени непълен череп, открит в Папуа-Нова Гвинея през 1929 година е принадлежал на най-старата жертва на цунами, известна в света, заяви BBC News.

Някога учените допускаха, че черепът принадлежи на липсващ човешки тип, само че настоящето изобретение го трансформира в още по-невероятна и значима находка.

Изследователите оповестяват, че нови проучвания на утайките, в които е открит 6000-годишният череп, демонстрират забележителни прилики с тези, взети от региона на смъртоносното цунами връхлетяло същата област през 1998 година

Черепът е открит още през 1929 година до град Аитапе, на към 12 километра от северното крайбрежие на Папуа-Нова Гвинея. Той е една от най-ранните човешки остатъци, открити на остров Нова Гвинея и в началото бил неверно разпознат като череп на човек от типа Изправеният човек (Homo erectus) — предходник на Homo antecessor и на актуалните хора (Homo sapiens), липсващ преди към 140 000 години. По-късно учените осъзнават грешката си, като датират възрастта му на 6000 години.

Едва в този момент обаче, посредством проучването на утайките е открито, че върху региона, който преди е бил крайбрежна лагуна, е връхлетяла голяма вълна цунами по времето, когато този човек е живял в региона. Учените имат вяра, че точно това естествено злополучие е предизвикало гибелта му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР