Тайният код, използван от испанския крал Фердинанд ІІ в Арагонски

...
Тайният код, използван от испанския крал Фердинанд ІІ в Арагонски
Коментари Харесай

В Испания разгадаха тайната на секретния код на крал Фердинанд II от преди 500 години

Тайният код, употребен от испанския крал Фердинанд ІІ в Арагонски преди 500 години, бе разшифрован от Испанския народен разследващ център, оповестява " Индипендънт ". Отбелязва се, че системата за шифроване съдържа повече от 200 специфични знаци и е била употребена от царя, с цел да комуникира с военноначалника Гонсало Фернандес де Кордоба.

Никой не можел да разшифрова ръкописа в продължение на няколко епохи, защото таблицата за заменяне, употребена от Фердинанд ІІ за основаване на кода, не била съхранена.

През 2015 година музеят на армията в Толедо се обърна към Националния разследващ център на Испания с молба да се оправи с кода. За тази цел те предоставиха две писма, формирани през 1502 и 1506 година

В писмата специалистите откриха заповеди, закани и указания за военни дейности. На учените им били нужни към шест месеца, с цел да дешифрират четири от двестате знака.

Декодираните писма принадлежат към времето на втората френска инвазия в Неапол, следена по това време от испанците. Посланията на краля разказват значим миг в историята на Испания, когато тя и Франция се борили за владичество в средиземноморския район.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР