Тайният арест е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс

...
Тайният арест е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

„Тайният арест” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс

„ Тайният арест ” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс Ако едно дете е арестувано, значи не е било чинно и положително. Така зам. правосъдният министър Евгени Стоянов отбрани измененията в Наказателния кодекс , които разрешават малолетни да бъдат арестувани до 24 часа без родителите им да бъдат уведомявани за това. Според Стоянов текстовете били писани с мисъл за интереса на арестуваното дете, защото за ареста му въпреки всичко щяла да бъде уведомявана Агенцията за протекция на детето.
 

Ден откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие на към този момент признатите от Народното събрание промени, основният прокурор Сотир Цацаров пък съобщи, че текстовете се нуждаели от прецизиране.
 
Т.нар. „ скришен арест ” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс , върху които през вчерашния ден беше наложено президентско несъгласие. Според текстовете - по преценка на прокурора едно арестувано лице може да получи до 48 часа възбрана да уведоми околните си за ареста. Промените важат даже и за арестувани малолетни, за които срокът е понижен на половина - до денонощие.
 

Днес пред бТВ зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов отбрани концепцията с тезата, че щом са в ареста, въпросните деца очевидно са били непослушни. " Това дете не е, което е чинно, добро; това дете е с мярка за неотклонение задържане под стража, а тя се взима в изключителни случаи при тежки закононарушения ", съобщи той.
 
Стоянов даже настоя, че текстовете са писани с мисъл за интереса на детето . " Отново при съблюдаване интереса на детето сме планували да се уведоми неотложно Държавната организация за протекция на детето ", разясни той.-->
 
 БГНЕС, списък

Ден след президентското несъгласие пък основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че текстовете имали потребност от прецизиране. По думите му възбраната за известяван да може да се постанова единствено при избрани тежки закононарушения, а в нея да не могат да попадат най-близките родственици.
 

Междувременно в намерено писмо от Националната мрежа за децата разкритикуваха Евгени Стоянов и дефинираха изявлението му като „ извънредно непрофесионално ” и „ почтено за оставка ”. Според организацията въпросното изявление разкрива неналичието на подготвеност измежду политическото управление на правосъдното министерство по въпросите за детското правораздаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР