Тайните служби на Путин разделят обществотоС исторически препратки към града

...
Тайните служби на Путин разделят обществотоС исторически препратки към града
Коментари Харесай

Денков пред ЕП: Руските имперски апетити към България продължават

Тайните служби на Путин разделят обществото

С исторически препратки към града Страсбург стартира речта на Николай Денков пред депутатите в Екологичен потенциал в границите на дебата „ Това е Европа “.

„ В предишното небето над Страсбург е било раздирано от злокобният писък на снаряди, изтребители и бомбардировачи, през днешния ден там летят пътнически самолети, цветни балони и шарени детски хвърчила. В предишното Страсбург е бил Ябълка на раздора, през днешния ден Страсбург е Белият гълъб на мира “, съобщи министър председателят и продължи с исторически обстоятелства за България:

22 ноември 2023, 12:23

Залата в Европарламента се изпразни при речта на Николай Денков (ВИДЕО/СНИМКИ)

„ Моята татковина е една от най-старите страни в Европа, запазила името си България от 681 година насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана принудително към други страни, само че съумява да възкръсне с помощта на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният подстрекател на самостоятелна и духовна България. Именно той споделя, че всички нации би трябвало да сме равноправни. А да сме равни с другите европейски нации зависи от нашите задружни сили. Толкова настоящо, че няма какво да се добави “, съобщи министър председателят Николай Денков.

„ В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях сполучливи, от страна на Руската империя и на ССР. За страдание, тези великоруски апетити не престават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни офанзиви. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата ни обязаност с Русия, както и от историческите и културни връзки сред народите ни, с цел да разделят и опълчват обществото ни на русофили и евроатлантици “ добави министър председателят.

Затова, по думите му, пълноправното участие на България в Европейски Съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължение на европейския ни път в Шенген и Еврозоната.

Историческият път на страната ни продължи да участва в речта на учения, който приказва за езика и стремежите ни за заслужен принос в развиването на Европейски Съюз.

„ Разбираемо е, че в множеството от последно-присъединилите се страни, изключително в по-бедните, битува настройката Европейски Съюз да се приема главно като източник на великодушни фондове, помощи и място за по-добре платена работа. Убедени сме, че този стандарт на мислене би трябвало да бъде разрушен, по тази причина позволете ми да преразказвам известната мисъл на президента Джон Ф. Кенеди: „ Не питайте какво може да направи Европейски Съюз за страната ви, питайте какво може да направи страната ви за Европейски Съюз “, добави Денков.

„ Екологичен потенциал не е изолизан остров на благоденствието. На границата му към този момент близо две години бушува опустошителна война, в която съветските агресори се пробват да пречупят порива на украинския народ да живее в самостоятелна, свободна и демократична страна. Не по-малко кръвопролитен е и възобновеният въоръжен конфликт в Близкия изток, провокиран от бруталната терористична офанзива на Хамас против цивилни жители, дами и деца и широкомащабният боен отговор на Израел, при който към този момент починаха хиляди палестинци, в това число доста дами и деца “, разяснява още той пред празната зала като продължи и с други нестабилни точки на спор по света.

22 ноември 2023, 12:16

Роберта Мецола: Няма причина да не приемем България в Шенген

„ Непосредствено разследване от войните и нестабилната световна среда е и увеличаващата се имигрантска вълна. Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо за улеснение приема на бежанците и да предприеме всички нужни ограничения за прекъсване и обезкуражаване на икономическите мигранти “, съобщи още министър председателят.

„ Разбираме, че сега самото действие на Шенгенското съглашение е изправено пред съществени проблеми и доста страни възобновяват инспекциите по границите си, само че не считаме, че това може да бъде мотив за неприемането на България и Румъния. С нашите две страни в Шенгенското пространство, границите на Европа ще са по-добре предпазени, а Европа ще е по-силна “, категорчен беше Денков.

Той не пропусна и тематиката с разширението на Европейски Съюз

„ България постоянно е била съдбоносен покровител и труженик за приемането на Западните Балкани в Европейски Съюз. В същото време имаме вяра, че страните от този сериозен за стабилността и мира в Европа район би трябвало да бъдат признати, когато изпълнят всички нужни условия. Присъединяването би трябвало да се основава на действителни достижения, които отразяват желанието на претендентите да се развият като интегрална част от европейското семейство, а не на политически сметки.Приветстваме решението на Европейска комисия да предложи започване на договаряния за присъединение с Украйна и Молдова. Надяваме се в близко бъдеще към тази група да се включи и Грузия. Безспорно Европейски Съюз се нуждае от подсилване на институциите и увеличаване на потенциала за разширение, само че считаме, че този значим развой и работата по присъединението на нови страни би трябвало да вървят по едно и също време “.

Денков приключи словото си с трогателна история за „ войната, помощта и солидарността “ от формалната ФБ страница на словашката гранична полиция.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР