Тайните служби на Нидерландия са използвали спорния израелски шпионски софтуер,

...
Тайните служби на Нидерландия са използвали спорния израелски шпионски софтуер,
Коментари Харесай

Доклад: Нидерландия е използвала шпионски софтуер за издирване на наркобос


" Тайните служби на Нидерландия са употребявали противоречивия израелски шпионски програмен продукт, " Пегас ", с цел да нападат цели, измежду които и най-издирвания нарушител в страната ", се споделя в оповестен отчет. Вестник " Volkskrant” показва, че през 2019 година тайните служби AIVD са употребявали софтуера, закупен от израелската NSO Group, с цел да получат достъп до избягалия хипотетичен наркобарон Ридуан Таги.

" Пегас”, който може да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните му, стана обект на дискусия през юли предходната година, откакто няколко медии оповестиха, че държавни управления по света са го употребявали за шпиониране на съперници. Въз основа на четири анонимни източника " Volkskrant” твърди, че макар че следенето на нарушители не е задача на AIVD, тя е помогнала на нидерландската полиция да открие 44-годишния мъж, задържан в Дубай през 2019 година

Той и още 16 души сега са подсъдими по обвинявания, в това число за ликвидиране. Вестникът съобщи, че AIVD е употребила " Пегас”, с цел да шпионира Таги " наред с други ", само че не сподели кой различен може да е бил обект на наблюдаване.

Използването на софтуера повдигна въпроси в сензитивната към неприкосновеността на персоналния живот в Нидерландия. Според Питър Омцигт, самостоятелен народен представител, шпионският програмен продукт " е по-натрапчива форма на подслушване от тази в книгата " 1984 " на Джордж Оруел ". " Искам да знам в какъв подтекст е употребен, против какви хора и по какъв начин е проведено наблюдението ", споделя политикът пред " Volkskrant”.

Евродепутатът Софи ин`т Велд, която е част от изследването на " Пегас " в Европейския парламент, съобщи, че шпионският програмен продукт е " проникнал всеобщо и сме виждали други страни да го употребяват за политически цели ".

АIVD и NSO Group не разясниха публикацията на " Volkskrant”, като от компанията обявиха, че технологията на NSO се употребява от проверяващи организации по целия свят за попречване на терористични офанзиви.

През март Европейският парламент сътвори анкетна комисия, която да изследва обвиняванията за потреблението на шпионския програмен продукт " Пегас” от държавните управления на Европейски Съюз, по-специално в Унгария и Полша. Миналата седмица министър председателят на Испания Педро Санчес даде обещание да ускори надзора над тайните служби на страната след скандал, обвързван с потреблението на " Пегас” за хакване на мобилните телефони на високопоставени политици.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР