Тайната вечеря вече не е толкова тайна, след като и

...
Тайната вечеря вече не е толкова тайна, след като и
Коментари Харесай

Какво е имало на масата на тайната вечеря?

Тайната вечеря към този момент не е толкоз загадка, откакто и последният миг от митичното събитие бе възобновен, а точно – с какво са се хранили Исус Христос и 12-те апостоли в нощта, преди Месията да бъде хванат в Гетсиманската градина.

Изследването е извършено от италианските археолози Дженерозо Урчиоле и Марта Беронго. Отправна точка на тяхното изследване бил фактът, че присъстващите на Тайната вечеря са евреи, а събитието се е състояло преди Пасха.

Изследвани са древен текстове, древен трудове и древноримски литературни монументи, написа Live Science.

В Библията се споделя какво са си говорили по времето на вечерята Исус и неговите апостоли, само че не се споделя какво са яли, споделя археологът Дженерозо Урчиоле.

Знае се обаче, че Исус е бил евреин и като подобен е спазвал рестриктивните мерки, предписани в Тора, включително и гастрономически, които лимитират потреблението на избрани храни преди религиозни празници като Пасха.

За да стеснят още повече листата с хипотетични ястия, сервирани на Тайната вечеря, учените Урчиоле и Беронго, са употребявали описанията на две празнични трапези, разказани в Новия завет – сватбата на Кана Галилейска и пира на цар Ирод.

От сватбата на Кана Галилейска, където Исус трансформира водата във вино, археолозите обърнали внимание на еврейските закони на хранене, известни като кашрут, а от пира на цар Ирод употребявали присъщите за йерусалмската кухня блюда в този исторически интервал.

Според Евангелието на Марк Тайната вечеря се е състояла в първия ден на Пасха (ден на безквасния хляб), когато обичайно се принася в жертва пасхално агне и по тази причина учените допускат, че се е поднасяло агнешко месо.
x
Задължително са участвали безквасният самун и виното, а и те непосредствено са посочени в Библията. На Тайната вечеря самият Христос е дал началото на евхаристия – светото причестяване, което включва вкусване на самун и вино.

На трапезата евентуално е имало и обичайно еврейско ядене от задушено месо, зеленчуци, бобови култури, маслини с исоп, билки с ментов усет, горчиви треви с шамфъстък, фурми, а също плодове и паста от ядки.

Горчивите треви и фурмите са участвали на всяка вечеря в дните към Пасха.

Учените припомнят и че Христос дружно с апостолите не са седели на огромна правоъгълна маса, както е нарисувано на шедьовъра от Леонардо да Винчи, а евентуално са били полуизлегнали върху възглавници на пода, а храната е била сложена на ниска маса в глинени съдове.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР