Тайната на успеха в дългосрочното инвестиране? Купувай акции на силно

...
Тайната на успеха в дългосрочното инвестиране? Купувай акции на силно
Коментари Харесай

Пример за една асиметрична инвестиция

Тайната на триумфа в дълготрайното вложение? Купувай акции на мощно поевтинели компании, от циклични браншове (които са в края на сложен цикъл), гледай тези компании да нямат изключително варианти да банкрутират, най-малко не и забележими (да имат позитивни парични потоци, да не са задлъжнели, или кешът им да покрива отговорностите, изключително в среда на повишаващи се лихви) и тази компания да проявава признаци, че е намерила дъното.

Да, мъчно се купуват акции на компании, които са изгубили да кажем половината от цената си през последната година и още по-трудно е за вложителите да не екстраполират тази загуба и през идната година. Последното обаче, не е толкоз неприятно, тъй като ще ги направи внимателни, да не влагат в сходни компании повече, в сравнение с могат да си разрешат да изгубят. Защото, както едно остаряло предписание на Уолстрийт гласи - " не се опитвайте да хванете падащ нож ".

Но... Инвестициите в сходен жанр компании, е съвсем единственото средство за реаризиране на дълготрайна рентабилност над пазарната! Или за търсене на по този начин наречените - асиметрични вложения. Това са вложения със относително по-малък капацитет за загуба (да се приема до 100% - цялостна загуба на капитала) и неведнъж по-голям капацитет за растеж (да се чете като два, три, четири и повече пъти поскъпване).

Важното е, когато инвестирате в такива компании да извършите две неща. Първо да инвестирате единствено дребна част от капитала си, която е добре да отпишете на половина, или изцяло (примерно инвестирате 10%-20% от капитала си, като приемете, че можете да отпишете сред 50 и 100% от инвестицията си, т.е. сред 5 и 10% от капитала си, при тези условия). Второ - да изграждате позицията си на части и във времето, с цел да се подсигурява, че няма да уцелите най-лошия миг за вложение, както и да се види с времето, че позицията трайно е трансформирала посоката си и дъното към този момент е преминато.
 Петте най-поевтинели американски дивидентни акции
Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Дивидентите съставляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в интервали на висока инфлация

Всъщност в този ред на мисли незабавно давам прословутия откъс на гениалния вложител Стенли Дръкенмилър, който дефинира като своя съвет номер едно към новите вложители:

" Научих това през 70-те години от моя наставник [Сперос] Дрелес. Бях химически анализатор. Кога би трябвало да купувате химически компании? Традиционният съвет на Уолстрийт е, когато облагите са огромни. Е, не желаете да ги купите, когато облагите са огромни, тъй като какво вършат, когато облагите им са огромни? Те излизат и уголемяват потенциала. Три или четири години по-късно има вашия потенциал и те губят пари. Ами когато губят пари? Е, тогава те са спрели построяването на потенциал. Така че три или четири години по-късно потенциалът ще се е свил и техните маржове на облага ще се покачат. Така че постоянно би трябвало да си представяте подобен света, каквото ще бъде след 18 до 24 месеца, а не в този момент. Ако го купите в този момент, вие приемате всяка една мода всеки един миг. Докато в случай че визиите бъдещето, вие се пробвате да визиите по какъв начин това може да се отрази по друг метод в цените на скъпата книга. "

И по какъв начин ще наподобява светът след 18 до 24 месеца? Всичко се свежда, най-малко във връзка с представянето на акциите, до отговор на въпроса какъв брой високи ще са лихвите и за какъв брой дълго?

Е... Може да се каже, че в този момент светът си показва високи лихвите и то за дълго. И това води до намаляване в равнищата на главните показатели. А тези упования си личат от равнищата на лихвите по 10-годишните американски облигации.

С течение на времето обаче, тези упования ще са намаляват и в един миг, борсата ще стартира да залага, още веднъж по-рано, да кажем с шест до дванадесет месеца, че лихвите ще бъдат намалени. Тоест, в случай че първото намаляване на лихвите действително се случи през есента на идната година (най-късно), то пазарът може да стартира да залага за понижаване на лихвите през първото тримесечие на идната година. А в случай че забележим лека криза при започване на идната година, това на процедура може и да е повратната точка, в която всичко най-лошо към този момент ще е заложено и идващите упования, които ще стартират да се залагат са за - намаляване на лихвите от страна на Фед. И това може да докара до странната обстановка пазарите да стартират да порастват и то съществено, точно след началото на рецесията, изключително в случай че са паднали задоволително преди този момент.
 Някои от най-лошите вложения на 2023 година
Някои от най-лошите вложения на 2023 година

От криптовалути до природен газ

А какво значи задоволително? Достатъчно е спад на S&P 500 сред 20 и 25% без признаци на криза, както се случи през 2022-ра година и видяхме мощното му покачване през актуалната година. А дъното от предходната година, на процедура може да е добра насочна точка за опит за тест и следващ растеж, при несполучлив пробив на това дъно.

Но да се върнем на нашата теза за асиметрични вложения. Веднага давам един образец за такава, към която вложителите към момента би трябвало да подхождат деликатно и от гледната точка да не се пробват да хващат " падащ нож ". Защото тя е един от трите най-поевтиняващи съставни елементи на показателя S&P 500. Но в този ред на мисли, може и да е изчерпала до известна степен авансово своя низходящ капацитет, даже и при по-нататъшно намаляване на борсовите показатели.

Става въпрос за компанията SolarEdge Technologies, като незабавно върша ангажимента, че това никога не трябва да се приема, като капиталов съвет. По-скоро компанията е характерен образец за неприятен бизнес цикъл. Акциите на компанията изгубиха близо 30% от цената си единствено за ден (на 20-ти октомври), когато понижиха прогнозите си за годишни доходи и облага. Компанията е една от водещите компании при производството на слънчеви покривни панели, несъмнено сегмент, който изпитва своите характерни проблеми сега, още веднъж значително поради повишаванета на лихвите от страна на Фед. Но това е бранш със съществени вероятности за растеж в бъдеще, поради на обстоятелството, че " зелената сила " си остава държавен приоритет по целия свят.
 Тези две акции носят постоянна възвръщаемост съгласно топ анализатори от Goldman Sachs
Тези две акции носят постоянна възвръщаемост съгласно топ анализатори от Goldman Sachs

Те дават отговор на правилото на 10-те % за триумф в вложението

Но какво стана?

Сривът в акциите на компанията стана, откакто бяха понижени прогнозите за тази година до 3.2 милиарда $, от 3.8 милиарда $ преди този момент. Прогнозираната облага бе понижена до 5 $ на акция, по отношение на 6.73 $ на акция преди този момент. Но даже и прогнозите да не са прекомерно консервативни облага от 5 $ на акция за тази година (печалба, а не загуба), при краткотрайна липса на растеж за годината, би се превела като съответствие цена-печалба от 16, на база на настоящата цена на акциите от 82 $ за брой.

Инвеститорите би трябвало даимат поради, че сега книжата на компанията се търгуват покрай най-ниското си равнище за годината от 72 $ и всяко ново приближаване до него, може и да е добра насочна точка за начало на заемане на позиция. При 70 $, съотношението цена-печалба за компанията би било 14. Това надалеч под междинното за показателя S&P 500 от над 25.

Добре е да се има поради още нещо. Акциите на компанията са извънредно волатилни и са един от трите най-поевтиняващи съставния елемент на необятния щатски показател, със спада си от близо 60% от началото на годината, при растеж за показателя от 11.2%. Тоест вложителите е добре да алокират единствено дребна част от капитала си към тази позиция, с цел да не осъществят огромни по мярка загуби.

Ще кажете - какво може да чакаме при алокация на едвам 10% от капитала си, който би следвало да сме подготвени да отпишем най-малко на половина (едва ли на 100%, тъй като няма признаци, към момента, че компанията ще фалира)? Какво ще кажете за 10 или даже 20% рентабилност за целия си портфейл за идващите една две години? А за какво не и повече. Това би се случило при двукратно, или трикратно повишаване на акциите. Тази рентабилност съпоставена с капацитет за спад от 5% за целия портфейл (при ново поевтиняване на акциите наполовина), това би означавало съответствие доходност-рист от договорката от най-малко 2, което е и минимума препоръчван от водещи трейдъри за заемане на позиция.

Защо компанията не наподобява, че ще банкрутира? На този стадий тя разполага с кеш от 1.05 милиарда $ и задлъжнялост в размер на 735 милиона $. Или разполагаемите средства й стигат да покрие отговорностите си. От друга страна оперативния й паричен поток за последните 12 месеца е бил позитивен в размер на 36 милиона $. Казано по различен метод, към момента няма мигащи " червени лампи " за извънредно утежняване на финансовата обстановка. Разбира се, вложителите би трябвало да останат бдителни за това.

На скептиците (че акциите могат да нарастнат до сходни кратни) единствено ще кажа, че не доста от дълго време - по-точно през юли на тази година, акциите на компанията се търгуваха при равнища от 240 $. Разбира се, от този момент е налице съществено утежняване на бизнес-ситуацията, само че това несъмнено значително, наей-вероятно е към този момент отразено в цената, която е надолу с над 60%.

Леко усъвършенстване на фундамента или по-добри от предстоящите резултати (може би извънредно занижени в момента), може да изиграят ролята на катализатор, който да докара до мощен растеж в акциите на компанията. Разбира се, вложителите биха се радвали и на по-нататъшен спад в цената, което ще им даде опция да попълнят останалата част от позицията (която е добре да построяват на части и през избран интервал от време) на по-ниска цена.

Но за същинското повишаване на акциите на компанията, ще са нужни трайни признаци за смяна на фундамента и възобновяване на растежа, както на приходите, по този начин и на финансовите резултати. За това може да са нужни няколко тримесечия, само че в случай че се случи вложителите (с дълготрайна визия) ще могат да гледат освен към тройно повишаване, само че за какво не и към нови върхове за акциите на компаният, която доближи равнища от 360 $ през юли на 2022 година.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР