Тайната на успеха, ако има такава, е, че на Балканите

...
Тайната на успеха, ако има такава, е, че на Балканите
Коментари Харесай

България и СБ: Евроинтеграция на Западните Балкани и транспортна свързаност

Тайната на триумфа, в случай че има такава, е, че на Балканите всички би трябвало да бъдем като пръстите на ръцете – няма значение кой какъв брой е огромен, би трябвало да сме дружно.
Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на форума в НДК, който слага началото на самодейност в поддръжка на районната интеграция на Западните Балкани, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В конференция, проведена от българското държавно управление и Световната банка, вземат участие основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместител министър-председателят и министър на външната търговия и стопански връзки на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще взе участие и комисарят за европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан.

Имаме необичаен късмет да убедим сътрудниците в Брюксел, че ние носим мъдрост, а не проблеми, съобщи Бойко Борисов пред водачите на страните от Западните Балкани.

Историята си е история, има кой да я разяснява. Всичко неприятно в България се случи по време на рецесията в някогашна Югославия, тогава целия район понесе големи вреди, тогава се роди корупцията и контрабандата, означи българският министър председател.

Но през днешния ден всички седим на една маса. Имаме необичаен късмет, означи Бойко Борисов.

Европейски Съюз ще ни разбере, Европейска комисия ще ни разбере, в случай че ние самите сме единни. Европа си има задоволително проблеми с Брекзит, задоволително проблеми има вътре в съюза. Ние би трябвало да идем при тях умни и мъдри с инфраструктура, с коридори №8, №10 и с цифрова инфраструктура, изброи Борисов.

Кристалина Георгиева, общоприет изпълнителен шеф на Световната банка

Готови сме да финансираме план за търговия и превоз в района на Западните Балкани в размер до 200 млн. $, съобщи генералният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

Георгиева означи, че има голям капацитет в консолидираното на Западните Балкани и с поемането на председателството на Европейски Съюз, България има опция да способства и да усвои този капацитет.

Днешната среща има напълно ясна и съответна задача – да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на капацитета на IT бранша в района. По отношение на транспортните връзки, това, което желаеме да забележим, е придвижването на артикули и хора в нашия район, да има по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални. Да създадем благоприятни условия за едно гише на всяка граница и процедури, които разрешават търговията да върви по-бързо и по този начин да стане по-голяма. Ние съответно сме подготвени да финансираме план за търговия и превоз, който да помогне на страните в района да отстранят пречките, които през днешния ден съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. $, тъй че 6-те страни да могат да реализират това, което през днешния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ България и Турция демонстрират, съобщи Георгиева.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия

Трябва да се събираме по-често и това способства за другите връзки на Балканите и за другия позитивен имидж на Балканите. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да наподобяват и работят по доста друг метод, сподели министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич.

Премиерът Борисов има персонално огромен принос за построяването на новия имидж на Балканите. Благодаря му за персоналните старания в тази посока. Потвърждавам уговорката ни, че ще работим доста интензивно, с цел да поддържаме разговора на Западните Балкани, добави Бърнабич.

Във връзка със съдействието със Световната банка Бърнабич разяснява, че тя е мощен и постоянен сътрудник за реализирането на икономическите промени на Сърбия. „ Благодаря за цялата поддръжка за Сърбия. И за декларираната персонална поддръжка за Сърбия. Сега се сплотяваме в поддръжката си за Албания с техните проблеми с наводненията. Регионалното съдействие, свързаността, цифровата интеграция и поддръжката за IT бранша като основа за напредък - в лицето на Сърбия ще намерите мощен сътрудник в това начинание. Всички ние имаме едни и същи цели, и се надяваме да ни доведат до положителни резултати ”, безапелационна е Ана Бърнабич. Тя акцентира, че един от най-важните планове е завършването на кулоар 10, с цел да се стигне до по-добри връзки сред Сърбия и България.

„ В напъните за евроинтеграция Сърбия доста мощно поддържа Албания и Македония. Бихме желали да забележим стартирането на договарянията на Албания, те го заслужават ”, сподели още Бърнабич.

Еди Рама, министър-председателят на Албания

Не единствено Меркел, само че и вие, господин Борисов, сте индивидът към който гледаме с огромна вяра, най-малко през тези 6 месеца, съобщи министър-председателят на Албания Еди Рама.

Не преди 300 или 30, а едвам преди 3 години стартира процесът на районна интеграция. Преди 3 години даже този развой изглеждаше неосъществим. Европейските очаквания на нашите жители събраха дружно всички водачи от Западните Балкани. Това е развой, който ни учи да взаимодействаме дружно. Самият развой мощно способства за постигането на помиряване и за обръщането на погледа напред. Българският министър-председател има цялата наша поддръжка. В същото време е претрупан с нашите упования да се бори за толкоз нужното ускорение на процеса на интеграция. Тъй като доста мощно поддържаме обстоятелството, че Сърбия и Черна гора водят договаряния, считаме, че и за Албания, и Македония е време да стартират своите договаряния. Това несъгласие сред това да си предан толкоз в процеса на интеграция, а в това време да не стартират договарянията, е нещо доста неприятно, акцентира Еди Рама.

Във връзка с наводненията, които ни сполетяха, всички тук ни помогнаха без даже да сме ги молили. Това беше в действителност изумително. Мисля, че е доста сладкодумен образец. Чувстваме потребността да бъдем един до различен, изключително в такива тежки моменти. Разбираме ясно, че има капацитет и ние можем да го разгърнем в огромна степен. Надяваме се, че Берлинският развой в частта за инфраструктурата, ще стане по-реален и съответен, а не просто да се трансформира в една фантазия, добави още албанският министър председател.

От своя страна Бойко Борисов не пропусна да означи намесата на Тачи за признаването на българското малцинство в Албания.

Зоран Заев, министър-председател на република Македония

В изявлението си пред форума македонският министър председател Зоран Заев означи наличието на еврокомисаря Хан и негото значимо значение за района.

Заев означи още, че Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари ще помогне на всички. Трябва да бъдем обединени, взаимно да работим на интернационалните пазари, сподели още македонският министър председател. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР