Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз

...
Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз
Коментари Харесай

Рецепта за перфектното ризото

Тайната на положителното ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко самообладание. Когато приготвяте това ядене, би трябвало да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, до момента в който получите верните резултати.
Прочетете още
За да е кремообразно ризотото е належащо да се употребява късозърнест ориз като арборио, който съдържа огромен % нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и безредие. Можете също по този начин да добавите малко мляко към ризотото, с цел да увеличите кремообразната текстура на ястието.

Приготвянето на ризото нормално стартира със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то покачва и калорийната стойност на цялото ядене. Знаете ли какъв брой олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо?

В една супена лъжица олио има цели 120 калории.

Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това употребявате зеленчуков или пилешки бульон, който по този начин или другояче ще употребявате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с най-малко 200 до 300 калории.

Супена лъжица-две масло нормално се прибавят в ризотото най-после.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още към 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страховит усет на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:
250 грама ориз арборио250 грама гъби200 мл прясно мляко150 грама грах1 литър зеленчуков или пилешки бульон1 глава лук2-3 скилидки чесън1-2 супени лъжици примес от средиземноморски подправкиЛимонов сокСол и черен пипер по желаниеНастърган пармезан за сервиране
Начин на подготвяне:
Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрани.Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте понякога и добавайте течност, в случай че е нужно.Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко дружно за още три-четири минути.Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко дружно за към една минута.Започнете последователно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрекъснато. Ще отнеме от 15 до 20 минути, до момента в който оризът „ попие “ целия бульон и мляко и се свари.По средата на сваряването на ориза прибавете граха.Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонен сок.Поднесете ястието топло с настърган пармезан.  
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР