Тайната да станем по-щастливи с възрастта е да се научим

...
Тайната да станем по-щастливи с възрастта е да се научим
Коментари Харесай

Неочакван начин за намаляване на отрицателните емоции

Тайната да станем по-щастливи с възрастта е да се научим да одобряваме негативните страсти. Тайната на приемането е човек да построи навика да се ангажира с отрицателните усеща, вместо да ги отхвърля.

Това е една от аргументите възрастните хора да изпитват по-малко негативни страсти като яд и тревога, спрямо младите. Това са изводите от проучване, което обгръща 340 души на възраст от 21 до 73 години. Всички е трябвало да дават отговор на въпроси, свързани с метода, по който се усещат всеки ден и степента, в която одобряват страстите си. Способността за приемане нараства с годините, а негативните страсти, парадоксално, понижават.

Приемането е обвързвано с умеенето да не се предаваш и да не отричаш възприятията, които изпитваш. По думите на създателите „ …целта на приемането е не да се понижи негативния афект, а по-скоро да се промени взаимоотношението на човек с него, посредством ангажиране с всички прочувствени прекарвания (включително и отрицателните) по метод, който не съди. “

Как работи приемането? Авторите на проучването изясняват по какъв метод ангажирането с негативните страсти може да бъде потребно:
„ Смята се, че приемането понижава негативния афект посредством два свързани процеса:

(а) показва опция за признание и схващане на негативните страсти, което предизвиква съчувствие към себе си, както и психическа и поведенческа гъвкавост;

и (б) понижава предъвкването, негативните страсти и метаемоциите. “ Доказано е, че последните – от вида „ гняв ме е, че се нервирам “, „ позор ме, че ме е боязън “ и други, освен не оказват помощ за справяне с първичните негативни усеща, а в противен случай – задълбочават ги.

Според учените макар че ангажирането с негативните страсти може в началото да ускори субективното им прекарване, в случай че подходим към тях без да съдим, те бързо се разсейват.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР