Тайна съставка в някои видове дълготраен грим се оказват токсини,

...
Тайна съставка в някои видове дълготраен грим се оказват токсини,
Коментари Харесай

Канцерогенни съставки са открити в продукти за дълготраен грим

Тайна съставна част в някои типове дългогодишен грим се оказват отрови, които съставляват дълготрайна заплаха за здравето на хората и околната среда, сочи ново изследване на откриватели от Университета в Торонто, за което оповестява „ Глобал Нюз “.
Документ, оповестен през днешния ден в „ Environmental ScienceTechnology Letters “, открива, че доста необятно употребявани козметични артикули съдържат клас химикали, известни като поли флуоро алкилни субстанции, или PFAS, които може да замърсяват водните системи от генерации и са свързани със съществени опасности за здравето.
Според съавтора Мириам Даймънд, проучването поражда опасения, че може да значи, че доста носители на грим несъзнателно поставят нездравословни химикали върху лицата си всеки ден.
„ Не можем да си позволим да замърсим питейната си вода, както и телата си “, сподели Даймънд, професор по земни науки в университета в Торонто. „ Заслужава ли си поради хубостта да рискувате здравето си? “
PFAS са група синтетични химикали, които постоянно могат да бъдат открити в доста индустриални и потребителски артикули като пяна за пожарогасители, текстил, съдове за готвене и опаковки за храни.
През последните години обаче PFAS са подложени на по-строг надзор на фона на от ден на ден доказателства, свързващи съществуването на тези „ безконечни химикали “ в питейната вода и човешкото тяло със здравословни проблеми като метаболитни нарушавания, проблеми с плодовитостта и имунна дисфункция.
 10 неща, които мъжете не харесват в дамите 10 неща, които мъжете не харесват в дамите
Не е задоволително да знаем единствено какво харесват мъжете, само че и какво ги отблъсква. Разбира се, не всеки път всичко е толкоз изрично, само че все...
Няколко изследвания откриха PFAS в козметика, закупена в Европа и Азия, евентуално с цел да създадат козметичните артикули по-дълготрайни, по-издръжливи и по-лесни за приложимост, сподели Даймънд. Но в този момент се оказва, че потреблението на PFAS в грима основава нови опасности посредством попиване през кожата и слъзните канали или инцидентно усвояване, изключително посредством артикули за устни.
Няма данни за разпространяването на PFAS в северноамериканската промишленост за грим, тъй че Даймънд и нейните сътрудници от Торонто се сплотяват с американски откриватели, с цел да тестват 231 козметични продукта, в това число 17 от Канада, налични в огромните търговски вериги за облекла и аптеките. Продуктите са тествани за високи равнища на флуор, което изрично допуска съществуването на PFAS, сподели Даймънд.
От тестваната козметика множеството артикули, които провокират угриженост, са оповестени за „ водоустойчиви “, „ дълготрайни “ или „ издръжливи “, сподели тя.
82% от водоустойчивите спирали имат високи концентрации на флуор, както и 58% от други артикули за очи, 55% от всички артикули за устни и близо две трети от основите за грим и декор дьо тен-ите.
Учените изпратили 29 от тези артикули с високо наличие на флуор за спомагателен разбор и разкрили най-малко четири характерни PFAS, в това число някои, които се трансформират в химикали, токсични и нездравословни за околната среда.
 5 фешън трендове за грим, които вбесяват гримьорите 5 фешън трендове за грим, които вбесяват гримьорите
Всеки човек има свое лично усещане за хубост - това е естествено и безусловно вярно. Но има няколко фешън трендове, които са...
Освен това откривателите разпознали артикули от разграждането на флуорсъдържащи полимери (дълги вериги от химикали), които слагат под подозрение изказванията на производителите, че тези съединения са по-екологични, сподели Даймънд.
От 17-те канадски продукта, оценени в изследването, единствено в опаковката на един са указани PFAS като съставки, сподели още Даймънд.
Канадското държавно управление се ангажира да изследва целия клас PFAS, за което Даймънд съобщи, че се надява да докара до по-добър надзор върху тяхното потребление в козметичната промишленост.
Но макар че този развой е в деяние, Даймънд приканва производителите на артикули за хубост и търговците да прекратят неотложно използването и продажбата на артикули, съдържащи PFAS.
„ Не е нужно да чакаме повече за определяне на обстоятелства “, сподели тя. „ Нека не вършим опити върху себе си. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР