Тайландски съд вкара за две години в затвора мъж заради

...
Тайландски съд вкара за две години в затвора мъж заради
Коментари Харесай

Календар с гумени патици вкара тайландец в затвора

Тайландски съд вкара за две години в пандиза мъж поради продажба на сатирични календари с жълти гумени патици, които съгласно прокурорите са засегнатост за кралското семейство, заяви Агенция Франс Прес.

Календарът за 2021 година включвал серия от гумени патици в пози, които съгласно съда в Банкок наподобявали тайландския крал .

26-годишният Наратхорн Чотманконсин в началото е получил присъда от три години затвор за продажбата на календарите на известната продемократична фейсбук страница „ Ratsadon ”, оповестяват тайландските юристи за правата на индивида (TLHR).

" Но присъдата беше сменена с две години без право на освобождение, откакто подсъдимият даде показания, които бяха от изгода за следствието ", се споделя в изказване на TLHR, правна група, която работи по доста каузи за lese majeste.

— Prachatai English (@prachatai_en)

Жълтите играчки се трансфораха инцидентно в знак на продемократичното протестно придвижване през 2020 година, откакто стачкуващите използваха огромни надуваеми патици , с цел да се предпазят от полицейския сълзотворен газ и водните оръдия. Атрибутите с претекстове на гумени птици бързо започнаха да преобладават в уличните шествия, като се показваха на всичко - от шапки до щипки за коса.

През последните години потреблението на законите за lese majeste в Тайланд се е нараснало фрапантно, като от 2020 година насам са повдигнати обвинявания на повече от 200 души, съгласно TLHR.

Human Rights Watch съобщи, че решението на съда " демонстрира, че тайландските управляващи в този момент се пробват да санкционират всяка активност, която смятат за засегнатост на монархията . Този случай изпраща обръщение до всички тайландци и до останалия свят, че Тайланд се отдалечава от ден на ден от превръщането си в народна власт, която зачита правата на индивида ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР