Популистка партия и член на отиващата си администрация ще се опитат да сформират следващото правителство на Тайланд

...
Тайландската популистка партия Pheu Thai обяви, че ще сформира коалиция
Коментари Харесай

Тайландската популистка партия Pheu Thai обяви, че ще сформира коалиция с партия от напускащата военна позиция подкрепена администрация, за да се опита да сложи край на почти три месеца политическа безизходица, след като прогресивната партия, която спечели националните избори, беше...

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press, 7 август 2023 г., 8:53 AMelections беше изключена от формирането на ново правителство.

Тайланд се бори да излезе от задънената улица и да избере нов лидер, след като прогресивната партия "Движение напред" стана изненадващият победител на изборите през май, но беше блокирана от консервативния елит от поемане на властта.

Лидерът на Move Forward Пита Лимяроенрат беше събрал осемпартийна коалиция с 312 места в 500-членната долна камара. Но според приетата от военните конституция на Тайланд, новият министър-председател трябва да получи мнозинство при гласуване както от избраната Камара, така и от 250-членен назначен Сенат, избран от предишно военно правителство. Първоначалната оферта на Пита миналия месец не получи повече от 50 гласа, до голяма степен защото само 13 сенатори го подкрепиха. Беше му забранен втори опит следващата седмица, когато парламентът гласува, че той не може да бъде номиниран отново.

Членовете на Сената казаха, че са се противопоставили на Пита заради призива на неговата партия за реформа на закон, който забранява клеветата на кралското семейство на Тайланд. Критиците казват, че законът, който предвижда наказание до 15 години затвор, е бил злоупотребен като политическо оръжие. Членовете на Сената, подобно на армията, се възприемат като пазители на традиционните роялистки ценности.

Pheu Thai, втората по големина партия в осемпартийната коалиция, пое управлението водеща роля при съставянето на правителство след двата неуспешни опита на Move Forward. Миналата сряда беше казано, че Move Forward е била изключена от коалицията, тъй като нейната платформа за реформиране на кралския закон за клевета прави невъзможно събирането на достатъчно подкрепа от други партии и Сената.

Pheu Thai в понеделник каза, че ще се опита да състави правителство с партията Bhumjaithai, която завърши трета на изборите със 71 места в долната камара. Заедно със 141-те места на Pheu Thai, двете партии държат 212 места.

Bhumjaithai, който е известен със сключването на сделки с партии от двете страни на политическото разделение, беше част на отиващото си подкрепяно от военни коалиционно правителство на Прают Чан-Оча, който като началник на армията свали правителството на Pheu Thai с преврат през 2014 г. и се върна като министър-председател след изборите през 2019 г. Лидерът на Bhumjaithai Анутин Чарнвиракул служи като вицепремиер и министър на общественото здраве в администрацията на Прают.

Най-видното наследство на Анутин като министър на здравеопазването е премахването на марихуаната от списъка с наркотици в страната, което доведе до експлозия на магазини, продаващи канабис в цялата страна.

Анутин каза на пресконференция с Pheu Thai в понеделник, че Bhumjaithat се е съгласил да се присъедини към коалицията при условията че кралският закон за клеветата няма да бъде изменен и че Move Forward няма да бъде част от правителството.

Chonlanan Srikaew, лидер на Pheu Thai, каза, че двете партии ще покани други партии тази седмица да се присъединят към тях при съставянето на правителство.

„Имаме нужда от подкрепа от всички страни, защото проблемите, пред които са изправени страната и хората в момента са тежки. Колкото по-дълго е забавянето, толкова повече щети ще причини“, прочете Чонланан от съвместно изявление на двете страни. предложи нов проект за конституция, тъй като действащият устав, приет след военния преврат от 2014 г., е основният фактор, причиняващ настоящата политическа криза и причината, поради която коалицията с Движение напред се провали.

Планът на парламента да гласува за нов лидер миналия петък беше провален, след като Конституционният съд каза ден по-рано, че се нуждае от повече време, за да обсъди дали да приеме петиция от държавния омбудсман относно законността на предишното гласуване на парламента за блокиране на Pita's повторно номиниране и ще се събере отново на 16 август, за да вземе решение по въпроса. След това говорителят на Камарата отложи гласуването в очакване на решението на съда, тъй като съдът може да нареди гласуването да бъде спряно, докато не издаде решение.

Pheu Thai е последният в поредица от партии, свързани с бившия министър-председател Таксин Шинаватра, милиардер популист, който беше свален с военен преврат през 2006 г. Таксин каза, че планира да се върне в страната през следващите седмици след години на самоналожено изгнание, за да избегне присъда в затвора по няколко наказателни дела, които той осъди като политически мотивирани.

Въпреки че Bhumjaithai и Pheu Thai бяха от противоположните страни на политическото разделение по време на последното правителство, Анутин каза, че никога не е казвал, че двете партии не могат да работят заедно и призова за компромис.

„Сега е моментът страната да има нужда от правителство. Страната трябва да продължи напред, така че трябва да приключим всички тези спорове“, каза той. „Не искате да видите страната да продължава да е във фракции като тази. Ако има възможност, можем да се обединим и да продължим напред. Трябва да го направим в името на нашата страна и хората.”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР