Тайфунът Саола връхлита северните Филипини, докато се насочва към Тайван

...
Тайфунът Саола изсипа силен дъжд в северните Филипини, но не
Коментари Харесай

Тайфунът Саола изсипа силен дъжд в северните Филипини, но не достигна сушата в неделя, докато се придвижваше към Южен Тайван и южното крайбрежие на Китай.

Наводнения в ниско разположени села разселиха повече от 2300 души, повечето от които потърсиха подслон в правителствени центрове за евакуация, казаха служители за реакция при бедствия в северните Филипини. Няма съобщения за жертви.

Метеорологичните служители предупредиха за риск от нови наводнения и свлачища, особено в планинските райони, където имаше проливни дъждове през последните няколко дни.

Седмата тропическа буря във Филипините тази година, Саола, поддържаше ветрове със скорост от 185 км/ч (115 мили/ч) и пориви до 230 км/ч (143 мили/ч) в неделя вечерта.

Междуостровните фериботи и товарни кораби получиха забрана да напускат пристанища в някои райони на северните Филипини.

Провинциите на северните Филипини са сред най-големите производители на ориз, царевица и зеленчуци в страната.

Филипините са архипелаг от повече от 7600 острова и стават свидетели на средно 20 тропически бури годишно, но малко от тях достигат сушата там.

Тайфун се насочи към Тайван, Южен Китай

Очаква се Saola да отслабне и да удари южния край на Тайван в сряда. Повечето метеорологични карти показват курса на тайфуна към Хонг Конг и Южен Китай по-късно тази седмица.

Метеорологичното бюро на Тайван заяви, че очаква да издаде предупреждение за морето и евентуално предупреждение за сушата с приближаването на тайфуна.

Китайският пристанищен град Ксиамен, от другата страна на пролива от Тайван, спря фериботните услуги от вторник.

Миналия месец тайфунът Доксури връхлетя северните Филипини, прогонвайки хиляди, преди да достигне сушата и да причини смъртоносни наводнения в Китай.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР