Тайфунът Саола достигна брега на Китай, след като удари Хонконг

...
Тайфунът Саола достигна южната китайска провинция Гуангдонг, докато силни ветрове
Коментари Харесай

Тайфунът Саола достигна южната китайска провинция Гуангдонг, докато силни ветрове връхлетяха близо до Шенжен, Хонконг и Макао, оставяйки най-малко един загинал и следа от разрушения и наводнения в много райони.

Съседните провинции на Хонконг и Китай отмениха стотици полети в петък и затвориха фирми и училища, тъй като супертайфунът – с ветрове от над 200 километра в час (125 мили в час) – се приближи, принуждавайки около 900 000 души да напуснат рискови райони в провинциите Гуангдонг и Фудзиен.

Но докато крайбрежните райони на Южен Китай се подготвят за пристигането на бурята, рейтингът на Саола беше понижен преди разсъмване в събота, след като тайфунът премина през Хонконг без опасения пряк удар върху финансовия център и след това отслабна.

Китайските власти казаха, че Saola е достигнала сушата в град Джухай в Гуангдонг с ветрове, намалели до около 160 км/ч (99 мили в час) и се очаква да отслабне още повече, докато се движи по южното крайбрежие на Китай.

Местни медии съобщиха, че един човек е бил убит в град Шенжен в Гуангдонг, след като дърво е паднало и е ударило автомобила им.

Железопътните операции в Гуангдонг бяха разрешени постепенно да се възобновят от 8:30 сутринта (00:30 GMT) местно време, каза железопътният оператор.

Въпреки отслабването, Саола ще продължи да засяга региона, казаха китайските власти, поради силните ветрове и дъждове.

Местните медии в Шензен съобщиха, че Саола се е отдалечил от града в събота сутринта и предупрежденията са понижени от червен тайфун до жълт сигнал за дъждовна буря.

Въпреки че ветровете и дъждовете са отслабнали, според докладите хората все още са били посъветвани да останат вътре.

Хонконг наложи най-високия си сигнал за ураганна буря от 10 в петък вечерта, като го понижи до 8 до събота сутринта. Метеорологичната обсерватория на града каза, че ще остане в сила до 16:00 ч. (08:00 GMT), тъй като проливните дъждове и наводненията все още засягат територията.

Паднали дървета бяха разпръснати по много пътища, особено в по-откритите отдалечени острови. В оживения квартал Козуей Бей в Хонконг много знаци на сгради бяха отлетяли.

В Макао, най-големият хазартен център в света, на казината беше разрешено да отворят отново от 8 сутринта в събота, каза правителството, след затварянето им в петък вечер.

Хайкуи, тайфун, който не е толкова силен като Саола, сега се прогнозира да достигне далечния югоизточен бряг на Тайван късно в неделя следобед и да донесе проливен дъжд на целия остров през следващата седмица.

Двете основни вътрешни авиокомпании на Тайван отмениха всички полети за неделя и правителството предупреди хората да стоят далеч от плажове и планински райони.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР