Тайфунът Хайкуи достигна сушата в Тайван, отприщи дъжд и свирепи ветрове

...
Тайфунът Хайкуи достигна сушата в източен Тайван, отприщи проливни дъждове,
Коментари Харесай

Тайфунът Хайкуи достигна сушата в източен Тайван, отприщи проливни дъждове, развихри свирепи ветрове и потопи хиляди домакинства в мрак.

Близо 4000 души бяха евакуирани от високорискови зони, стотици полети бяха отменени, а фирмите затворени в подготовка за бурята.

Централното метеорологично бюро на Тайван по-рано каза, че тайфунът е „на прага ни“ и до 15:40 ч. (07:40 GMT) в неделя потвърди, че е достигнал крайбрежния Тайтунг, планински окръг в по-слабо населената източна Тайван.

Жителите се сгушиха на закрито в тъмното, като стояха далеч от прозорците, тъй като силните пориви на вятъра изпратиха съборени дървета и изместени резервоари с вода да летят във въздуха, според съобщения на агенция AFP.

„Дъждът и вятърът ще бъдат най-интензивни и въздействието им ще бъде най-очевидно през този период“ след приземяването, каза говорител на метеорологичното бюро, добавяйки, че тайфунът ще се премести в Тайванския проток до понеделник вечерта.

На острова повече от 21 000 домакинства загубиха електричество и докато повечето бяха възобновени до средата на следобеда, около 9 000 все още бяха без електричество, когато удари Хайкуй, включително в Тайтунг.

Властите съобщиха за двама леки наранявания в окръг Хуалиен, планински регион, за който беше издадено предупреждение за внезапни наводнения, след като паднало дърво удари кола.

Най-голямата буря в Тайван от 2019 г.

Последната голяма буря, ударила Тайван, беше тайфунът Байлу през 2019 г., който уби един човек.

Тайванският президент Цай Инг-вен каза, че Хайкуи ще бъде първият от четири години, който ще пресече Централната планинска верига, минаваща от север на юг от острова, път, който може да доведе до свлачища в околните окръзи.

Военните са мобилизирали войници и оборудване – като амфибии и надуваеми гумени лодки – около частите на Тайван, където се очаква Haikui да има максимален ефект.

Но се очаква да бъде по-малко тежък от Saola, който заобиколи Тайван, но предизвика най-високото ниво на заплаха в близкия Хонконг и Южен Китай, преди да отслабне в тропическа буря до събота.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР