Тайфунът Доксури премина покрай Тайван, остави шестима жертви във Филипините

...
Тайфунът Доксури връхлетя Южен Тайван в четвъртък, след като удари
Коментари Харесай

Тайфунът Доксури връхлетя Южен Тайван в четвъртък, след като удари Филипините, където свирепите ветрове и дъждове на бурята предизвикаха наводнения и свлачища, които убиха най-малко шестима души.

Бурята, категоризирана като второто най-силно ниво на тайфун от метеорологичното бюро на Тайван, се насочваше към южния Тайвански пролив с максимални ветрове от 191 км (118 мили) на час в четвъртък сутринта.

Доксури загуби част от силата си, откакто връхлетя крайбрежието на северните Филипини в сряда, като прекъсна брегове на реки, наводни ниско разположени села и отприщи десетки свлачища.

В град Buguias в провинция Benguet свлачище затрупа къща, убивайки майка, детето й и две други деца. В близкия курортен град Багио 17-годишен тийнейджър беше убит, когато почвата, разрохкана от проливни дъждове, затрупа къщата му, казаха служители.

В провинция Изабела, също на север, жена, продаваща хляб на велосипедна количка, загина, когато беше ударена в главата от падащо кокосово дърво, се казва в полицейски доклад.

В Тайван в четвъртък метеорологичното бюро издаде предупреждения за вятър и дъжд за южната част на острова, включително главния пристанищен град Гаосюн, където предприятията и училищата бяха затворени и бяха издадени предупреждения за свлачища.

Всички вътрешни полети на острова бяха спрени, докато няколко международни полети бяха отменени. Железопътните услуги между Южен и Източен Тайван бяха затворени.

Повече от 4000 души бяха евакуирани като предпазна мярка, най-вече в планинския южен и източен Тайван, където в някои райони бяха регистрирани близо 0,7 метра валежи и се прогнозираха до един метър дъжд.

Бурята прекъсна електрозахранването на повече от 15 700 домакинства в Тайван, но повечето от тях след това бяха възстановени.

„Тайфунът Доксури не трябва да се подценява“, каза кметът на град Гаосюн Чен Чи-май в публикация във Facebook късно в сряда.

„Полицията и военните сили ще помогнат в усилията за принудителна евакуация, ако е необходимо“, каза той, като посочи заплахите от проливен дъжд в планинските райони.

Очаква се бурята да достигне Южен Китай в петък сутринта.

Националният метеорологичен център на Китай в сряда подобри предупреждението си за тайфун от оранжево на червено, най-високото предупреждение сред четиристепенната система за предупреждение с цветен код.

Властите също призоваха хората да спестят храна, стоки от първа необходимост и свещи като предпазна мярка.

Доксури ще бъде вторият тайфун, който ще достигне Китай за по-малко от две седмици, след като Талим връхлетя провинция Гуангдонг вечерта на 17 юли.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР