Тъй наречените изненади на изборите могат да са изненадващи само

...
Тъй наречените изненади на изборите могат да са изненадващи само
Коментари Харесай

Победиха партиите, които заложиха на социалните мрежи

Тъй наречените " изненади " на изборите могат да са изненадващи единствено за хора, привикнали да гледат на политическите борби като нещо, което се развихря по три малките екрани, 10 уеб страницата и няколко отмиращи вестници в страната. Основните медиуми от доста време насам. А в предишното нещата бяха ясни: силата на всяка партия бе обезпечена с пари, наливани към притежателите на медиите, които циментираха дневния ред, с цел да запазят статуквото. Тази обмяна на капитали продължи дълго и даде скръбен резултат: и за гласоподаватели, и за читатели. 
Между тези партии обаче, които покачиха доста % си на последните избори, има нещо общо. И то не е съвпадане в концепциите, място в политическия набор, предизборна стратегия, обещаващи водачи - не е политика изобщо. А е друго, доста просто: това са партии, които знаят по какъв начин да употребяват обществените мрежи и дължат триумфа си преди всичко на тях. 
" Демократична България " да вземем за пример е структурирана съвсем напълно във фейсбук; партия, която стартира и приключва акциите си най-много там, намира съидейници отново там, подлага на критика държавното управление там и най-вероятно би си набавяла гласност, в случай че ръководи, още веднъж оттова. Телевизията на Слави Трифонов няма доста общо с триумфа му: това е по-скоро ретро инерция, която бе непокътната най-много по демографски аргументи и надалеч не дава предстоящите резултати. В доста по-голямa степен Трифонов разчита на фейсбук - това, че " ИТН " се консолидира с висок избор, се дължи на събитието, че - колкото и просто да звучи - Слави Трифонов написа статуси. Прави го редовно от две години, откогато подкара Валери Симеонов и постави тениската на " Системата ни убива " ; а тези привички, когато се натрупат, стартират да провокират систематичен резултат.
Опитайте се да съобразите също дали щяхте да разберете, че " Отровното трио " съществува, в случай че не беше фейсбук. Не че да вземем за пример проф. Минеков не е критик на Борисов от близо 10 години. Просто преди 10 години медийното статукво не му даваше каквато и да била естрада, тъй като това бе рисково и не можеше да се монетизира. " Отровното трио " в остарялата медийна обстановка щеше да се бори за дребна колонка, вмъкната сред огромните политически чаршафи, и то главно поради това, че трябваше понякога да се симулира малко съпротива. И на последно място - " Възраждане ". Партия, структурирана надълбоко във фейсбук, която последователно отвя и ще продължи да отвява съперниците си - НФСБ, " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация. Какво е общото сред Сидеров, Каракачанов и Валери Симеонов? Не, не общата скука - това е ясно. Общото е, че във фейсбук ги няма никакви. Между другото: щяхте ли да разберете, че Борис Бонев същестува, в случай че не бяха обществените мрежи?
Обратният обзор също е индикативен. Партиите, които са изгубили проценти, са тези, които нямат добър захват във фейсбук, не са построили мрежата си там, разчитат на консервативните медии, само че консервативните медии последователно си отиват - и няма да е учудващо, в случай че краят им съвпадне с края на тези политици, които са им давали прекомерно доверие. Борисов особено изживя доста смешен поврат: прояви вътрешен глас за обществените мрежи, само че я интерпретира по негов си метод - като постоянно обикалящ джип, пред който (това към този момент наподобява като обсесия) даже направи забележителния си монолог вид " Кръстника " малко след изборите.  
Може да гледаме на прехода и като преход от следните събития: от четвърта власт, слята до най-финото застъпване на контурите с останалите три, към последователно разлепване сред нея и статуквото, доколкото обществените мрежи дават нови благоприятни условия, въпреки и с доста въпросителни. Тези благоприятни условия занапред ще дават резултати: оня, който не ги вижда, ще напусне бързо надпреварата.
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР