Тъй като светът бързо се урбанизира, количеството сгради в застрашените

...
Тъй като светът бързо се урбанизира, количеството сгради в застрашените
Коментари Харесай

Защо държавите избират да строят нови градове на места с висок риск от влошаване на наводненията

Тъй като светът бързо се урбанизира, количеството здания в застрашените от наводнения региони пораства внезапно, съгласно ново проучване, предизвиквайки опасения по отношение на уязвимостта на хората към бедствия, до момента в който климатичната рецесия ескалира.

Между 1985 година и 2015 година броят на обитаемоте места – от дребни села до мегаградове – с най-голяма заплаха от наводнения се е нараснал със 122%, съгласно изследване, оповестено в списание Nature в сряда.

„ Във време, когато обитаемоте места би трябвало да се приспособяват към изменението на климата, доста страни в действителност бързо усилват излагането си на наводнения “, сподели Паоло Авнер, старши икономист в Световната банка и водещ създател на проучването. „ Това е тревожна наклонност, изключително откакто изменението на климата ускорява наводненията в международен мащаб “, сподели той пред CNN.

Изследователите проучиха световни набори от данни за заплаха от наводнения и годишни данни за отпечатъка на селищата, обхващащи трите десетилетия сред 1985 година и 2015 година, с цел да схванат популацията, което е най-засегнато от риска от наводнения.

 Полицейски чиновник от магистралния патрул на Нюйоркската полиция следи водачи, които карат през наводнена улица след проливни дъждове, до момента в който останките от тропическата стихия Офелия носят наводнения в средата на Атлантическия океан и североизтока, на FDR Drive в Манхатън покрай моста Уилямсбърг, в Ню Йорк Сити, Съединени американски щати, 29 септември 2023 година REUTERS/Андрю Кели Полицейски чиновник от магистралния патрул на Нюйоркската полиция следи водачи, които карат през наводнена улица след проливни дъждове, до момента в който останките от тропическата стихия Офелия носят наводнения в средата на Атлантическия океан и североизтока, на FDR Drive в Манхатън покрай моста Уилямсбърг, в Ню Йорк Сити, Съединени американски щати, 29 септември 2023 година REUTERS/Андрю Кели Андрю Кели/Ройтерс

Те откриха, че през този интервал, защото селищата в света са нарастнали с 85%, урбанизацията се е случила доста по-бързо в зоните с висока заплаха от наводнения, в сравнение с в регионите с невисок риск от наводнения.

През 2015 година повече от 11% от застроените региони в международен мащаб са били изправени пред висок или доста висок риск от наводнения, което значи региони с риск от наводнения с дълбочина от минимум 50 см (17 инча) по време на наводнения 1 на 100 години, съгласно Докладът.

Излагането на всички типове наводнения се усилва, само че уязвимостта от крайбрежни наводнения се усилва с най-бързи темпове, установи отчетът.

Изследователите заключават, че рисковете от наводнения са обилни във всички райони на света и всички доходни групи, само че някои са изправени пред по-високи опасности от други. Експозицията е най-висока в Източна Азия и Тихоокеанския район, а най-ниска в Северна Америка и Субсахарска Африка, съгласно отчета.

Страните с приходи над междинния имат максимален дял нови човешки селища в зоните с най-голям риск от наводнения, се споделя в отчета. Тези резултати се дължат на Китай, който е претърпял доста бърза урбанизация и е дом на съвсем половината от всички нови селища, издигнати в региони с висока заплаха от наводнения сред 1985 година и 2015 година

Докато страните с по-висок приход най-много означиха релативно муден напредък в зоните, застрашени от наводнения, през 30-годишния интервал, доста от тях – в това число Съединени американски щати, Япония и Холандия – към този момент имаха доста селища в региони с висок риск от наводнения преди 1985 година и трябваше да харчат огромни суми за отбраната им, съгласно отчета.

Защо да изберете да строите в зони на наводнения?

Има доста аргументи, заради които количеството здания върху земя, уязвима от наводнения, пораства, само че дефицитът е главен мотор.

Земята, която е по-безопасна от наводнения, значително към този момент е застроена, което значи, че новото развиване се случва непропорционално в заливни низини и други зони, които преди този момент биха били избегнати.

Във Виетнам, да вземем за пример, където към една трета от крайбрежната земя е застроена, новите разработки се постановат в рискови земи, сочи отчетът.

Общински служащи почистват улиците след отдръпването на водите в остарелия град на Хой Ан на 30 октомври 2020 година след тайфуна Молаве. Общински служащи почистват улиците след отдръпването на водите в остарелия град на Хой Ан на 30 октомври 2020 година след тайфуна Молаве. Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images

Понякога се приема, че икономическите благоприятни условия надвишават риска от злополучие, като да вземем за пример за огромните пристанищни градове, крайбрежни общности или туристически региони. Други аргументи включват липса на данни за наводненията, неприятно градоустройствено обмисляне или слаба регулация.

Югозападна Флорида, изложена на риск от все по-силни урагани, претърпя детонация на популацията заради слънчевото време и относителната евтиност. Този напредък пристигна, когато страната разхлаби регулациите към строителството във високорискови и ниско ситуирани региони.

Докладът предлага редица дейности за политици и плановици, в това число вложения в подготвеност за бедствия, системи за ранно предизвестие и проекти за евакуация в региони, където рискът от наводнения към този момент е висок, както и преразглеждане на проектите за потребление на земята и строителните правила в региони, където рискът нараства.

Робърт Никълс, професор по акомодация към климата в Университета на Източна Англия, който не е взел участие в изследването, сподели, че методологията на отчета е постоянна и констатациите му са „ нови, само че не изненадващи “.

Въпреки че постоянно има мощен акцент върху „ по-дълбоките или по-чести наводнения “, сподели той пред CNN, „ рискът от наводнения също се въздейства от измененията в експозицията и уязвимостта – в случай че те се усилват, рискът се усилва “. Проучването демонстрира, че експозицията се усилва доста, добави той.

„ Това е обезпокоително, защото моделите на развиване усилват риска без изменение на климата – изменението на климата ще изостри в допълнение тези опасности в бъдеще. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР