Тъй като стотици пациенти и приютили цивилни бяха убити в

...
Тъй като стотици пациенти и приютили цивилни бяха убити в
Коментари Харесай

Единствената болница за рак в Газа може да бъде затворена на фона на войната и обсадата на Израел

Тъй като стотици пациенти и приютили цивилни бяха убити в арабската болница ал-Ахли във вторник в най-лошата покруса от началото на войната, доктор Субхи Сукейк беше става очевидец на друга, по-тиха злополука, засягаща личните му пациенти в единствената онкологична болница в Газа.

Два дни след началото на войната на 7 октомври Израел наложи „ цялостна обсада “ на линията Газа, предотвратявайки навлизането на гориво, вода и други доставки на територията.

Продължете да четете

лист от 4 детайла. Израелските въздушни офанзиви удариха няколко места в Газа, " десетки убити " Съединени американски щати постанова несъгласие на резолюцията на Организация на обединените нации, призоваваща за филантропична пауза във войната Израел-Хамас Защо Съединени американски щати поредно поддържа Израел? Репортер на Ал Джазира снима пътешестване назад вкъщи в град Газа завършек на списъка

Д-р Сукейк, шеф на Болницата за турско-палестинско другарство, предизвести, че оборудването изпитва рисков дефицит на гориво, належащо за поддържане на главните услуги, както и на медикаментите, нужни за химиотерапия.

„ Опитваме се да запазим главните услуги “, сподели доктор Сукейк пред Al Jazeera, добавяйки, че някои услуги като радиология, употребявани за наблюдаване и диагностика, към този момент са спрени.

Газа получава част от електрическата енергия си от израелските електропроводи, чието доставяне е прекратено. Останалото се генерира от електроцентрала, която разчита на гориво, импортирано от Израел, с цел да работи. Тази централа беше затворена преди повече от седмица на фона на цялостната блокада от Израел, която влезе в действие, откакто бойци на Хамас нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки минимум 1400 души. Почти непрекъсната бомбена акция на Израел от този момент умъртви повече от 3300 души в линията Газа, една трета от тези деца.

Но идното затваряне на единствената болница за ракови болести в анклава акцентира, че освен пряк шрапнел и огън от ракети разрушават Газа на прахуляк. В линията има повече от 9000 пациенти с рак, заяви здравното министерство на Газа по-рано тази година.

Болницата за турско-палестинско другарство работи с помощта на един локален генератор, също захранван с гориво – което скоро може да свърши. Това ще принуди болничното заведение да затвори даже главните услуги, които е съумяла да даде, което би заплашило живота на стотици пациенти, които се нуждаят от навременно и постоянно лекуване за битка с рака.

„ Отделението за интензивно лекуване се нуждае от доста електричество, с цел да работи “, сподели доктор Сукейк, „ както и кислородните машини “.

„ Химиотерапията на някои пациенти трябваше да бъде отсрочена. Но те са дължими, те би трябвало да получат това лекуване, с цел да предотвратят разпространяването на тумора в техните тела, органи. “

В резултат на войната някои пациенти са пропуснали часовете си, защото е станало рисковано и мъчно да се стигне до болничното заведение.

Всеки месец палестинските здравни управляващи насочват 2000 пациенти от Газа към лечебни заведения отвън линията – най-вече в Ерусалим, Западния бряг и Израел. Докато израелската обсада в действие от 2007 година насам затруднява хората в Газа да получат медицинските разрешителни, от които се нуждаят, с цел да изоставен линията, цялостната блокада от 7 октомври насам значи, че това към този момент е изцяло спряно.

Болниците в Газа са на ръба на колапса, претрупани от потребностите на ранени пациенти – повече от 13 000, повече в сравнение с в която и да е от предходните войни в Газа – както и от неналичието на електричество, вода и медикаменти. Израелската войска също подреди някои лечебни заведения да се изтеглят, което личният състав и управлението дефинираха като невъзможна задача.

След среща сред израелския министър председател Бенямин Нетаняху и президента на Съединените щати Джо Байдън в сряда, Израел разгласи, че ще разреши храна, вода и медикаменти да влизат в Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа с Египет. На срещата Байдън повтори поддръжката на Съединени американски щати за Израел.

„ В светлината на настояването на президента Байдън, Израел няма да попречи на филантропичните доставки от Египет, стига това да е единствено храна, вода и медикаменти за цивилното население, намиращо се в южната част на Ивицата Газа или което се изтегля там “, изказване от кабинета на Нетаняху, споделиха.

„ Всички доставки, които доближават до Хамас – ще бъдат предотвратени “, се прибавя в изказването, в което не се загатва гориво за зареждане на обсадените лечебни заведения в Газа.

Времето, когато стотици тонове доставки, блокирани на граничния пункт с Египет, ще могат да влязат в Ивицата Газа, остава неразбираемо.

„ Всяка здравна помощ, която бъде предоставена, ще бъде потребна и нужна, с цел да продължим нашите услуги “, сподели Юсеф ал-Акад, началник на Европейската болница в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, пред Ал Джазира.

По отношение на горивото, сподели той, болничното заведение се нуждае от към 5000 литра дневно, с цел да работи с генераторите си, когато електричеството е изключено. „ В момента имаме задоволително единствено за два или три дни “, сподели той.

Връщайки се в болничното заведение за турско-палестинско другарство, времето изтича – за битка с рака и за опазване на вярата.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР