Тъй като се създаде малко усещане за хаос в петъчния

...
Тъй като се създаде малко усещане за хаос в петъчния
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Има основания решението на ЦИК за хартиените бюлетини да бъде оспорено в съда

Тъй като се сътвори малко чувство за безпорядък в петъчния и съботния ден, то през днешния ден, откакто бяха отворени изборните пространства, напълно умерено всички можехме да упражним изборното си право. Ако има съображение за анулиране на изборите, те би трябвало да бъдат търсени в границите на изборния ден - там, където е имало данни за осъществени нарушавания и закононарушения. Това сподели преподавателят по конституционно право в Софийския университет доцент Наталия Киселова в специфичното изборно студио на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали решението за хартиените бюлетини може да бъде оспорено в съда, тя отговори: " Да, може, доколкото видях, към този момент има препратени от ЦИК тъжби на 2 партии и на 5 жители. Те до на следващия ден могат да се усилят. Нямам концепция дали всички оспорват на едно и също съображение, само че въпросът е, че имаше внимателно изговаряне на ЦИК, без да има постъпил отчет за сертицифиране на машините, които да бъдат употребявани в изборния ден. Това е едно от основанията. "

" Другото съображение, което ЦИК е извела, е сведения под формата на писмен документ, който е постъпил от ДАНС. В общественото пространство представители на ЦИК стъпиха на първо място на данните от ДАНС, то по-скоро би трябвало да гледаме по какъв начин е изглеждал въпросът със узаконяването на машините ", добави доцент Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

 Тя акцентира, че в случай че Върховен административен съд се произнесе до вторник, то би могло на балотажа да гласуваме с машини.

" Но както върви, някои общини ще изберат кметове още на първи тур. Данните демонстрират и по-ниска изборна интензивност спрямо парламентарните избори. Тогава беше към 39%. Причините за това могат да се търсят и в паниката, основана в петък ", разяснява още преподавателят по конституционно право.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР