Тъй като Саудитска Арабия ще стане част от икономическия съюз

...
Тъй като Саудитска Арабия ще стане част от икономическия съюз
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се готви да инвестира $16 милиарда от резервите си в по-рискови активи

Тъй като Саудитска Арабия ще стане част от икономическия съюз БРИКС, тя се приготвя да влага обилни средства в размер на $16 милиарда от задграничните си запаси. 

Само една седмица след новините за включването си в БРИКС Саудитска Арабия се готви да отдели $16 милиарда от запасите си за вложения. Според отчети на Bloomberg това включва прибягване до средства, държани от централната банка, което от своя страна докара до понижаване на валутните запаси до най-ниската им стойност от 2009 година насам.

Този ход на процедура акцентира новооткрития фокус върху вложенията от страна на Саудитска Арабия, която ще бъде нов участник в консорциума БРИКС.  

Освен това страната ще се причисли към тази група дружно с Аржентина, Иран, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Етиопия.  

Годишната среща на върха на БРИКС през 2023 година се очакваше като евентуална смяна на играта за икономическия съюз. Наблюдателите от геополитическата сцена я следиха с огромен интерес, очаквайки по време на събитието централно място да заемат експанзията и политиките, свързани с локалните валути. Впоследствие блокът оправда тези упования, като разгласи съгласувани старания за разширение на участието си до шест страни.

Тази стратегическа маневра отразява смяна в целите и метода на Саудитска Арабия.  

Тя е сигнал за желанието на Саудитска Арабия да насочи благосъстоянието си по-активно към капиталови инициативи, вместо да го съхранява най-вече в запаси.  

Преди да се причисли, Саудитска Арабия беше обсъждана като скъпо допълнение заради забележителните си финансови и петролни благоприятни условия.  

В резултат на това тя съумя да инжектира капитал в разнообразни действия в границите на блока, предлагайки помощ на изпитващи усложнения стопански системи като Южна Африка, Аржентина и Египет. Освен това се чака този ход да има широкообхватно влияние върху продължаващите старания на блока да понижи зависимостта си от щатския $, насърчавайки локалните валути, защото Саудитска Арабия внася своя рандеман на нефт и финансови умения в груповата система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР