Тъй като първите прояви на маймунската шарка са по кожата,

...
Тъй като първите прояви на маймунската шарка са по кожата,
Коментари Харесай

Доц. Казанджиева: Верятно скоро СЗО ще обяви единен протокол за лечение на маймунската шарка

Тъй като първите прояви на маймунската шарка са по кожата, няма метод пациентите да не стигнат до кожните лекари, въпреки че по предписание би трябвало да се отиде при инфекционистите. Това сподели пред БНР през вчерашния ден доцент Жана Казанджиева, кожен лекар от Александровска болница.

„ На всички ще ни се наложи да се оправим с една нова болест. Добре, че е това толкоз тежко следване по медицина, което ни учи да се оправяме с голям размер информация за малко време. В последните пет години ни се струпаха болести като Коронавирус и маймунската шарка, които ги няма в учебниците, нито по-старите сътрудници са ги виждали “, сподели тя.

По думите й маймунската шарка доста наподобява на сифилис, не толкоз поради предаването по сексуален път, а поради доста тесния контакт кожа с кожа. „ Тя стартира оттова, откъдето е мястото на контакта, тъкмо както е при сифилиса. Там, където е открита " пролуката в бронята ". Това е от най-честия механизъм за предаване, само че има и въздушно-капков път на предаване като Коронавирус. Ако е въздушно капков пътя може да стартира към устата, лицето, само че може да стартира и по половите органи, в случай че повода е половият контакт “, сподели доцент Казанджиева.

Тя добави, че при маймунската шарка всички обриви се демонстрират по един и също метод, само че не постоянно по цялото тяло. „ Първо се получават едни петънца, те се надигат, получават се мехурчетата, които доста бързо наподобяват като гнойни мехурчета, картината е доста характерна “, добави кожният лекар.

" Така или другояче това е заболяване, което минава, което не крие някакъв смъртен риск, за разлика от COVID-19, т.е. даже и да стане пандемия, с което ни плашат, това е нещо, което няма да е рисково за човешкия живот. Точно както при Коронавирус, верятно скоро СЗО ще издаде обединен протокл за лекуване на пациентите с маймунска шарка, въпреки че аз бих предложила темп на лекуване като при варицелата, тъй като то е едно и също - това е вирусно заболяване “, сподели доцент Казанджиева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР