Тъй като климатът става все по-топъл, увеличава се и натискът

...
Тъй като климатът става все по-топъл, увеличава се и натискът
Коментари Харесай

Решение ли е веганството за изменението на климата?

Тъй като климатът става все по-топъл, усилва се и натискът върху нас да създадем нещо по въпроса. Според последния отчет на Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC), имаме единствено 32 месеца – по-малко от 3 години – с цел да се оправим: излъчванията на парниковите газове би трябвало да доближат своя пик преди 2025 година, до 2030 година пък въглеродните излъчвания би трябвало да бъдат понижени с 43%, а метанът – с към 1/3.

„ Ако желаеме да ограничим световното стопляне до 1,5°C, моментът е в този момент или в никакъв случай “, споделя в изказване Джим Скиа, съавтор на отчета.

Разбира се, има безчет способи за справяне с рецесията. Сред тях са промени в селското стопанство, системите към хранителната промишленост, както и самостоятелните диети – в това число веганството.

То обичайно е тематика, която разделя обществото. Подигравана от мнозина, тя в същото време е и възхвалявана като избавителна за климата от доста други. Хората, които одобряват този метод на живот, имат по-нисък въглероден отпечатък и колкото по-ревностно следват диетата, толкоз по-малко разчитат на отглеждането на животни – промишленост, известна с негативното си влияние върху околната среда. Следователно, в случай че задоволително огромна част от хората станат вегани, това може да има позитивно влияние върху планетата. Но би ли могло да реши изменението на климата?

 Anarchist and Ecological Symbols - Graffiti - Lisbon, Portugal (4633434450)

Може ли веганството да спре изменението на климата? Може ли въобще някое нещо единствено да се оправи с това неизбежно злополучие? Изглежда не. Сложните проблеми изискват комплицирани решения и едностранният метод няма да свърши работа. Но това не значи, че веганството не може да бъде значима част от този метод.

„ Нито една мярка сама по себе си не може да реши изменението на климата “, споделя Спрингман пред IFLScience. Въпреки че веганството е „ една от главните съставки “, нужни за справяне с него.

Смит е склонен: „ Не вълшебно решение “, споделя той, „ само че може да има огромен принос. “

И не би трябвало безусловно всеки един от нас да направи тази смяна, с цел да бъде осъществена изгода, добави Смит. „ Не всеки би трябвало да стане веган, с цел да има резултат. Всеки може да понижи малко потреблението си на месо и млечни артикули – по-малки размери на порциите, повече ястия без месо и така нататък “

Добри вести за веганите измежду нас, които се грижат за климата, които не желаят да желаят. И за планетата също, защото Спрингман признава, че „ не е доста евентуално “ изцяло всички на планетата в последна сметка да станат вегани.

Да стигнем до миг, в който задоволително хора са вегани или задоволително сме понижили приема на месо, че да разчитаме по-малко на отглеждането на животни, ще изисква композиция от персонална самодейност и политическа поддръжка, споделя Спрингман.

Това може и да е единствено една от многото нужни промени, само че въпреки всичко веганството е годен метод да се опитаме да понижим въздействието си върху планетата. И кой знае? То може да се отрази, с изключение на на нашите четириноги другари, и на нас.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР