Тъй като интересът към така наречената чиста красота продължава да

...
Тъй като интересът към така наречената чиста красота продължава да
Коментари Харесай

Всичко за бакучиол - новият герой в грижата срещу стареенето на кожата

Тъй като ползата към по този начин наречената чиста хубост продължава да нараства, бакучиолът се трансформира в една от най-обсъжданите съставките в тази категория заради хипотетичната му дарба да предизвиква здравословното стареене на кожата. Производителите на артикули с бакучиол споделят, че това е естествена, растителна опция на ретиноид или ретинол (който е основан на витамин А, оказва помощ за възстановяване на обмяната на кожните кафези и подтиква синтеза на колаген за по-гладка и по-сияйна кожа).Ба

Бакучиол има сходни свойства, само че е по-нежен към кожата, тъй че концепцията е да получите преимуществата (по-гладка, по-свежа кожа) без страничните резултати (зачервяване, раздразнение).

„ Бакучиолът се извлича от семената на Psoralea corylifolia, известно още като растението бабчи. Използва се в Аюрведа и източната медицина от епохи “, споделя сертифицираният кожен лекар Мариса Гаршик, лекар по медицина и клиничен помощник професор по дерматология. Съвсем неотдавна бакучиолът беше дефиниран в артикули, предопределени да понижат появяването на бръчки.

Прочетете кои са главните неща, които би трябвало да знаете за тази суперзвезда в грижа за кожата:

Бакучиол против ретинол: каква е разликата?

Ретиноидите са съставките за грижа за кожата, които най-често се употребяват за справяне с бръчките и фините линии и се оферират с рецепта. Ретинолите, въпреки това, са по-слаба версия на ретиноидното съединяване и се оферират без рецепта. Бакучиолът се смята за естествена опция на ретиноида и може да задейства сходни пътища за стимулиране на производството на колаген, споделя Тайлър Холмиг, лекар по медицина и сертифициран кожен лекар.

 f iStock

„ Въпреки че са нужни повече изследвания, допускам, че бакучиолът може да усъвършенства тена и текстурата на кожата по сходен метод на ретиноидите без рецепта ", споделя кожният лекар.

Локалните ретиноиди са ефикасни при изглаждане на бръчките и огряване на кожата, защото усилват обмяната на кожните кафези. Това може да провокира странични резултати като парене, лющене, зачервяване и сухота. Но бакучиолът не наподобява да носи същите странични резултати като ретиноидите, показват по-ранни проучвания. Бакучиолът като цяло е по-малко провокиращ и може да носи по-малък риск от странични резултати. Той може да помогне за обновяването на колагена и да усъвършенства тена и текстурата на кожата и може да бъде по-безопасна опция на ретинола за хора, страдащи от акне, хиперпигментация и сензитивна кожа.
 Какво ще се случи с кожата ти, в случай че спреш да се гримираш  Какво ще се случи с кожата ти, в случай че спреш да се гримираш  Какво ще се случи с кожата ти, в случай че спреш да се гримираш  Какво ще се случи с кожата ти, в случай че спреш да се гримираш
Възможни изгоди от грижата за кожата   на бакучиол

Като цяло има малък брой проучвания върху бакучиол и изгодите от него. Някои изследвания демонстрират, че бакучиолът може да помогне за понижаване на появяването на фини линии и бръчки, както и за справяне с хиперпигментацията на кожата.

Например, едно проучване открива, че крем с 0,5 % бакучиол, употребен в продължение на 12 седмици, е толкоз ефикасен за понижаване на бръчките и хиперпигментацията, колкото крем с 0,5 % ретинол - и носи по-малко странични резултати като белене и парене.

Въпреки това, доктор Холмиг показва, че това изследване не съпоставя бакучиол с ретиноид, тъй че не би било почтено да се каже, че бакучиолът е толкоз ефикасен, колкото продукт с рецепта. Съставката може да бъде ефикасна и при акне. В пилотно изследване, местен крем с 0,5 % бакучиол понижава броя на възпалителните лезии и понижава обезцветяването, останало от зараснали петна от акне, което кара откривателите да заключат, че бакучиолът може да бъде ефикасен при леко до умерено акне. Важно е да се означи, че това изследване е направено единствено върху 13 души, тъй че са нужни повече проучвания.

 f iStock

Потенциални странични резултати на бакучиол

Въпреки че бакучиол се смята за по-нежна опция на ретиноидите, споделя доктор Гаршик, " към момента съществува риск от сензитивност, в това число зачервяване, сухота или смъдене на кожата, изключително при първична приложимост. " Това значи, че до момента в който кожата ви не свикне с бакучиол, към момента може да забележите известно раздразнение.
 7 навика, с които да забавим стареенето (и най-много да се усещаме добре по-дълго време)  7 навика, с които да забавим стареенето (и най-много да се усещаме добре по-дълго време)  7 навика, с които да забавим стареенето (и най-много да се усещаме добре по-дълго време)  7 навика, с които да забавим стареенето (и най-много да се усещаме добре по-дълго време)
За да намалите този риск, увеличавайте използването постепенно. Прилагайте го два или три пъти седмично през първата седмица. Ако кожата ви го понася добре, можете да увеличите честотата съгласно поносимостта, споделя Гаршик.

Насоките на Европейската организация по медикаментите поучават бременните дами да заобикалят потреблението на местни ретиноиди, защото те са евентуално нездравословни за неродените деца. Въпреки че някои консуматори могат да се извърнат към други възможности на ретиноиди по време на бременност, Холмиг отбелязва, че не се знае дали бакучиол е безвреден избор, защото не са провеждани клинични изпитвания по този въпрос. Говорете с вашия гинеколог, в случай че сте бременна и обмисляте да употребявате артикул с бакучиол.

 f iStock

Какво да търсите в артикул за грижа за кожата с бакучиол?

Бакучиол нормално се предлага в серуми, кремове или пилинги за лице. Решете кой вид предпочитате. Серумите, да вземем за пример, са по-леки и нормално се ползват под овлажнители, до момента в който кремовете нормално са по-тежки и се ползват към края на вашата рутинна грижа за кожата.

Бакучиол постоянно се комбинира с други дейни съставки. Прегледайте списъка със съставките, с цел да видите какви други дейни съставки са включени, и използвайте това, с цел да направите своя избор. Някои артикули комбинират бакучиол и ретинол, с цел да усилят оптимално резултатите на тези съставки. Може да потърсите и продукт, който комбинира бакучиол с овлажняваща съставна част като сквален. 

Желаната от вас ценова категория може да играе огромна роля в избора на продукта. Ако не сте сигурни дали кожата ви ще понесе бакучиол или не сте сигурни дали желаете да се ангажирате с него, първо изберете по-евтин артикул.

Една последна записка по отношение на избора на артикул: Не всички съставки, получени от растението Psoralea corylifolia, са идентични. Бакучиол, масло от бакучи, прахуляк от бакучи, масло от бабчи и прахуляк от бабчи са най-често срещаните, само че тяхната успеваемост варира. За да сте сигурни, че получавате най-голяма изгода от вашия артикул, потърсете артикул, който съдържа бакучиол, защото продуктите въз основата на бакучи и бабчи нормално са по-малко ефикасни и даже могат да причинят раздразнение на кожата.

 f iStock

Как да добавите бакучиол към вашата рутинна грижа за кожата?

Първо почистете и подсушете кожата си, по-късно нанесете продукта с бакучиол, последван от овлажнител, споделя Гаршик. Но в случай че кожата ви е изключително сензитивна или склонна към сухота, можете да нанесете овлажняващ крем преди бакучиол - това ще помогне за предотвратяване на евентуалното неспокойствие.

Можете да употребявате бакучиол до два пъти дневно, един път през нощта и един път заран, според от това какъв брой добре го понася кожата ви. Тъй като бакучиолът подтиква обмяната на кожните кафези, нанесете слънцезащитен крем като последна стъпка от грижата за кожата още сутринта.
 Поглези кожата си с тези натурални кремове за лице  Поглези кожата си с тези натурални кремове за лице  Поглези кожата си с тези натурални кремове за лице  Поглези кожата си с тези натурални кремове за лице
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР