Тъй като икономиката се пренася онлайн, дигиталните валути са бъдещето

...
Тъй като икономиката се пренася онлайн, дигиталните валути са бъдещето
Коментари Харесай

Руската централна банка: Дигиталните валути са бъдещето на финансовата ни система

Тъй като стопанската система се придвижва онлайн, цифровите валути са бъдещето на финансовите системи, Това съобщи пред Си Ен Би Си гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина.

По думите й има потребност от бързи и евтини платежни системи, като  дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат да запълнят тази празнота на пазара.

„ Смятам, че това е бъдещето на нашата финансова система, защото то корелира с развиването на цифровата стопанска система “, разяснява тя.

През октомври Москва разгласява съвещателен документ за цифровата рубла и цели да показа неин първообраз до края на 2021 година Според Набиулина пилотните планове може да стартират още идната година.

Това би могло да провокира опасения във Вашингтон, счита някогашният чиновник на финансовото министерство на Съединени американски щати Майкъл Грийнуолд.

„ Тревожи ме, че централните банки на Русия, Китай и Иран ще основат свои цифрови валути и ще оперират отвън доларовия пазар, като други страни може да ги последва. Това би било обезпокоително “, разяснява той.

 Дигиталните валути на централните банки са разнообразни от криптовалутите. Те се издават от съответните управляващи и имат стойност, равняваща се на тази на фиатните пари.

Криптовалутите бяха противозаконни в Русия до предходната година, като те към момента не могат да се употребяват за заплащания.

„ Ще вървим малко по малко, тъй като това е доста сложен план от технологическа и правна позиция “, сподели  Набиулина.

Много централни банки по света създават свои цифрови валути, които биха могли да насърчат приобщаването на повече хора към финансовата система и да улеснят трансграничните преводи.

По думите на Набиулина обаче ще има провокации в посока намирането на „ общи решени “ сред системите, създадени без значение от другите страни.

„ Ако всяка банка сътвори своя лична система – софтуерна система с локални стандарти, ще бъде доста мъчно да се сътвори някаква взаимовръзка сред тези системи, тъй че да могат се правят трансгранични заплащания “, сподели тя.

Набиулина разяснява и американските наказания против Москва, определяйки ги като „ непрекъснат риск “ за Русия.

През последните години Вашингтон наложи наказания против Русия по най-различни аргументи – от съмнения за отравяне на опозиционни политици до хипотетична интервенция в изборите в Съединени американски щати и хакерски атаки.

„ Това е повода нашата парична политика, както и фискалната и макроикономическата ни политика, да бъдат много консервативни “, сподели тя.

По думите й запасите на Русия са „ много огромни, с цел да може страната да се оправя с всички финансови и геополитически сюжети “. Според нея съветските запас също по този начин са много по-разнообразни от тези на другите страни.

„ Де-доларизацията е част от необятна политика за ръководство на валутните опасности “, разяснява тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР