Тъй като хората извършват все повече дейности в космоса, те

...
Тъй като хората извършват все повече дейности в космоса, те
Коментари Харесай

Съхранение на данни в космоса

Тъй като хората правят от ден на ден действия в космоса, те ще се нуждаят от ИТ запаси по-близо до тях, с цел да избегнат дългите закъснения. В миналото е писано за започващи компании, които желаят да слагат центрове за данни в орбита към Земята (като Cloud Constellation). По-рано през 2022 година Lonestar Data Holdings разгласи, че желае да построи център за данни на Луната за архивиране на международните данни и също по този начин да поддържа потребностите от обработка. Базираната в Тайван компания за SSD контролери и артикули за предпазване Phison разгласи, че техните SSD дискове са сертифицирани за потребление в лунни центрове за данни, написа " Форбс ".

Lonestar желае да архивира данни на Луната в своите лунни центрове за данни, с цел да отбрани тези данни от човешки или естествени вреди и загуба на данни. Освен това, защото на Луната се правят повече действия, които генерират данни или се нуждаят от обработка на данни, съществуването на лунен център за данни ще избегне забавянето и глобите за консумация на сила от изпращането на тези данни назад на земята.

Тъй като Луната е закотвена от притеглянето със земята (поне за задоволително дълго време) и едно й лице постоянно е обърнато към земята, връзката по директна линия на видимост ще бъде допустима с център за данни на Луната. Компанията е подписала контракти за прототипни демонстрации на своите системи на два лунни спускаеми апарата, изстреляни от програмата на НАСА за търговски услуги за лунен товар. През втората половина на 2023 година НАСА ще изпрати спускаем уред Nova-C до Южния полюс на Луната на галактически транспортен съд Artemis, който е плануван да включва хардуерен първообраз от Lonestar. Това би трябвало да бъде еднокилограмово устройство за предпазване с 16TB памет.

Lonestar възнамерява да направи проби за качване и евакуиране, както и да започва някои приложения на този лунен хардуер, употребявайки връзка с радиосигнали. Компанията приказва за стартиране на сървъри, които могат да съхраняват няколко петабайта данни през 2024 година и 50PB до 2026 година със скорости на данни от 15Gb/s. Компанията възнамерява да употребява роботи, с цел да конфигурира своя хардуер в тръби от лава на Луната, с цел да защищити своите сървъри от огромни съмнения в температурата и галактическата радиация.

Skycorp, компанията за галактическа логистика на Lonestar, избра Phison да достави хранилището за задачата Lonestar 2023. За да дава отговор на изискванията, 8TB M.2 SSD на Phison трябваше да премине узаконяване на NASA Technology Readiness Level 6 (TRL-6). Това включва работа на продукта при дълбоки криогенни температури и във вакуум, както и изпитване на електромагнитна среда и изпитване на трептения и удари за преструване на изстрелване и кацане.

Устройствата за предпазване на Phison са включени в други галактически задачи. Компанията направи 8GB SSD, употребен на Mars Perseverance Rover и 4TB SSD в компютъра RISC-V на Skycorp на Международната галактическа станция. Компанията включва в допълнение екраниране, с цел да понижи риска от увреждащи радиацията данни в NAND клетките за данни за употребяваните в космоса SSD.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР