Тъй като голяма част от Европа е в трета гореща

...
Тъй като голяма част от Европа е в трета гореща
Коментари Харесай

Най-сухият юли заплашва европейската реколта

Тъй като огромна част от Европа е в трета гореща вълна от юни насам, нарастват опасенията, че небивалата суша, провокирана от изменението на климата в житниците на континента, ще попречи на постоянните добиви на реколтата и ще задълбочи рецесията с разноските за живот.

В сряда Европейската комисия прикани държавите-членки на Европейски Съюз да употребяват наново пречистените градски отпадъчни води за напояване на изсъхналите ферми на континента, откакто Франция и елементи от Англия означиха най-сухия юли в историята.

Във Франция, където интензивната суша удари фермерите и докара до необятно публикувани ограничавания върху потреблението на прясна вода, имаше единствено 9.7 милиметра дъжд предишния месец, сподели Meteo-France. Това е с 84% по-малко от междинните равнища, следени за юли сред 1991 година и 2022 година, което го прави най-сухият месец от март 1961 година, прибавя организацията.

Югозападният район на Жиронда, към този момент унищожен от горските пожари предишния месец, означи оптималната температура от 39.6 ºС в сряда, а Meteo-France предвидиха пик в четвъртък.

Земеделските стопани в цялата страна оповестяват за компликации при изхранването на добитъка заради изсъхнали пасища, до момента в който напояването е неразрешено в огромни региони на северозапад и югоизток заради дефицит на прясна вода. Министърът на околната среда Кристоф Бешу сподели, че преваляванията през юли съставляват "само 12% от нужните ".

Франция е четвъртият по величина експортьор на пшеница и измежду петте най-големи експортьори на царевица в международен мащаб. Лошите реколти заради суша може да в допълнение да усложнят доставките на зърно, откакто нахлуването на Русия в Украйна провокира световни разтърсвания.

„ Нашата хранителна система беше под стрес от известно време и с проблемите с доставките от Украйна това единствено се утежни “, сподели Шоуро Дасгупта, екологичен икономист в Евро-средиземноморския център по изменение на климата. „ Тези горещи талази са допълнение към сушите и ще накарат културите да изсъхват по-бързо. “

Дасгупта сподели, че рисковите горещини, провокирани от изменението на климата, също способстват за инфлацията на продоволствените цени и за по-суровите условия за производителите. „ Сушите и горещите талази оказват въздействие върху поминъка на хората. Хората ще бъдат по-малко способни да си разрешат храна “, сподели той пред AFP.

„ А по време на горещи талази служащите навън могат да работят по-малко часове, което води до понижаване на доставките. “

Продоволствените системи не работят

Метеорологичната работа на Англия тази седмица заяви, че огромна част от Южна и Източна Англия е имала най-сухия юли в историята. Някои снабдители на вода към този момент оповестиха ограничавания, засягащи милиони хора, а производителите на плодове и зеленчуци оповестиха няколко загуби на култури, като фасул и горски плодове.

Инфлацията във Англия скочи до 40-годишен връх през юни заради покачващите се цени на горивата и храните.

Елизабет Робинсън, шеф на Изследователския институт Grantham за климата и околната среда към London School of Economics, сподели, че спираловидните разноски за храна, увеличени от загубите, породени от жегите в Европа и Англия, са знак, че "хранителните системи не работят за хората. "

„ Предстоят сложни диалози, които би трябвало да се проведат, изключително по отношение на разхищението на храна и отклоняването й от изхранването на хората за изхранване на животните “, сподели тя пред AFP.

В Испания, която към този момент е изтощена от продължителното злополучие, температурите ще надвишават 40º С в няколко области тази седмица. Горещините утежняват дефицита на вода, който преследва испанското селско стопанство от предходната зима с ограничавания върху потреблението на вода в най-засегнатите райони.

Правителството сподели тази седмица, че резервоарите на Испания са с потенциал от едвам 40.4%. Хуан Карлос Ервас от съюза на фермерите COAG сподели пред Агенция Франс Прес, че реколтата от маслини в Испания от неполивна земя ще бъде по-малко от 20% от междинната за последните пет години. А Испания доставя съвсем половината от международния зехтин.

Най-лошата суша този век

Португалия, където температурите още веднъж надвишиха 40º С тази седмица, претърпява "най-лошата суша този век ", предизвести министърът на околната среда Хосе Дуарте Кордейро предишния месец. Португалия и Полша желаеха от своите жители да понижат потреблението на вода, с цел да облекчат ситуацията.

„ Водните управляващи в цяла Европа не са готови за това, което учените споделят от три десетилетия “, сподели Дасгупта. Европейската комисия в обновена оценка предишния месец откри, че съвсем половината – 44% - от Европейски Съюз и Англия сега изпитват "предупредителни " равнища на суша.

Той предизвестява, че извънредно ниските равнища на почвена влага значат, че няколко страни, в това число Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия, ще изпитат понижени добиви през 2022 година „ Неблагоприятните прогнози за идващите месеци може да компрометират водоснабдяването и евентуално ще поддържат висока конкуренцията за този запас “, се споделя в известието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР