Поразеното от суша Мексико се обръща към противоречива технология, за да вали

...
Тъй като екстремна суша обхваща Мексико, което води до загуба
Коментари Харесай

Тъй като екстремна суша обхваща Мексико, което води до загуба на реколта, липса на вода и по-високи цени на храните, правителството се опитва да донесе отчаяно необходимия дъжд, като се обръща към спорен технология: облачно зареждане.

През юли страната стартира последната фаза на проект за засяване на облаци, който има за цел изкуствено да стимулира валежите. Той е насочен към 62 общини, групирани на север и североизток, с цел „борба с ефектите от сушата и допринасяне за презареждането на водоносните хоризонти“, според изявление на Министерството на земеделието.

Облачното зареждане е технология, открита за първи път през 40-те години на миналия век. Оттогава той се използва в около 50 страни, включително в Съединените щати и Китай. Мексико експериментира с промяна на времето повече от седем десетилетия.

Някои учени обаче остават много предпазливи по отношение на ефективността на засяването на облаците и предупреждават, че това не е решение на сушата.

„Има противоречива история, защото е много трудно да се докаже това, което правите от научна гледна точка“, каза пред CNN Рулеф Бруинджес, учен по изменение на времето в Националния център за атмосферни изследвания в САЩ.

Самолет за засяване на облаци от компанията Startup Renaissance. Самолет за засяване на облаци от компанията Startup Renaissance. Стартъп Ренесанс

За да работи облачното зареждане, първо се нуждаете от облак. Самолети или дронове инжектират частици в облака, които привличат водни капчици, за да се образуват около тях, увеличавайки шанса за валежи или снеговалежи.

„Цялата идея не е „създаване на облаци“ – защото не можем да направим облак, не можем да прогоним облак“, каза Bruintjes. „Но се опитва да изведе по-голям процент от водата, която се обработва в облака, до повърхността.“

Проектът на Мексико включва пръскане на частици сребърен йодид в облаците от самолети. Правителството се надява, че стимулирането на валежите може да помогне на фермерите да се справят по-добре със сушата, която помете големи части от страната.

В средата на юли повече от 40% от Мексико е било в умерена до екстремна суша, според националната метеорологична служба. Страната също е задушена от тежка гореща вълна, която уби най-малко 249 души през последните четири месеца.

Това екстремно време само ще се влошава – учените са категорични, че горещите вълни и сушата ще стават по-чести и по-интензивни с ускоряването на климатичната криза.

Крави, засегнати от суша, пасат в община Кояме, щата Чихуахуа, Мексико, 4 август 2022 г. Крави, засегнати от суша, пасат в община Кояме, щата Чихуахуа, Мексико, 4 август 2022 г. Хосе Луис Гонзалес/Ройтерс

Мексико твърди, че настоящият му проект за зареждане на облаци, който изпълнява от декември 2020 г., е имал положително въздействие. През 2021 г. полетите за засяване на облаци са създали 40% повече дъжд, съобщи правителството – цифра, изчислена чрез измерване на разликата между метеорологичните прогнози и действителните валежи, измерени от дъждомери.

„Всичките ни проекти бяха успешни“, каза говорител на компанията Startup Renaissance, компания за стимулиране на дъжд, която работи по проекта на мексиканското правителство от 2020 г.

Но много учени остават скептични.

Липсват „твърди доказателства“, че засяването на облаците увеличава валежите, пишат наскоро Фернандо Гарсия Гарсия и Гилермо Монтеро Мартинес от групата по физика на облаците в Националния автономен университет на Мексико.

Bruintjes повтори това. „В повечето ситуации можете да кажете, добре, има дъжд“, каза той. „Но дали дъждът е от облачно засяване или не е от облачно засяване? И това наистина е големият въпрос.“

Технологията също така „не е инструмент за премахване на сушата“, добави Bruintjes, тъй като по време на суша често липсват облаци. „И това е единственото нещо, което не можем да направим. Не можем да направим облак.

Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Мексико не отговори на искане за коментар.

Говорител на Startup Renaissance каза, че критиките към облачното зареждане се основават на стара технология. Технологията на компанията е по-ефективна, добави говорителят, защото пръска сребърен йодид, а не по-обичайната техника за прилагането му с помощта на факли.

 Самолет пръска частици сребърен йодид. Самолет пръска частици сребърен йодид. Стартъп Ренесанс

Bruintjes вярва, че засяването на облаци може да е обещаващо. Има доказателства, че проектите на САЩ, насочени към подобряване на снежната покривка над планините в щати, включително Уайоминг и Айдахо, са постигнали известен успех, каза той. Но има нужда от много повече изследвания и данни, добави той.

Някои експерти призоваха да се обърне повече внимание на по-евтините и високотехнологични начини за опазване на водните ресурси.

Засяването на облаци „трябва да се разглежда само като един елемент“ в много по-широка стратегия, пишат Гарсия и Мартинес.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР