Тъй като дори Европейската комисия казва, че Украйна не е

...
Тъй като дори Европейската комисия казва, че Украйна не е
Коментари Харесай

Сиярто: Присъединяването на Украйна към ЕС ще доведе до война в блока

Тъй като даже Европейската комисия споделя, че Украйна не е съумяла да извърши изискванията за статут на претендент, ние не считаме никакви спомагателни стъпки за навременни, когато става въпрос за присъединителни договаряния с Украйна. Това сподели външният министър на Унгария Петер Сиярто преди да замине за Гватемала, оповестява.

Коментирайки новия пакет за разширение на Европейската комисия, Сиярто сподели, че анализът е верен в заключението, че Украйна не е изпълнила изискванията за статут на претендент за участие в Европейски Съюз, акцентирайки нарушаванията на правата на националните малцинства.

„ В същото време унгарското държавно управление счита, че е време за спор по отношение на бъдещата политика на Европейски Съюз по отношение на Украйна ”, сподели Сиярто.

„ С продължаващата война в Украйна е ясно, че в страната не важат нито свободата на медиите, нито свободата на словото, а и избори не се организират. Очевидно би било неуместно институциите на Европейския съюз или държавите-членки да заемат позиция по отношение на действието на институциите на върховенството на закона в Украйна при тези условия “, добави Сиярто.

Той сподели, че е „ пределно ясно “, че Украйна няма да е годна за участие в Европейски Съюз, до момента в който няма мир в страната.

„ Украйна също би довела войната със себе си в Европейския съюз, което ние явно не желаеме, не можем да желаеме “, добави още Сиярто.

„ Разширяването би трябвало да служи на разширението на мира, вместо да внася война в блока ”, разяснява Сиярто.

„ Така че ние не считаме, че напредъкът в договарянията за присъединение на Украйна е своевременен сега. И ние, унгарците, несъмнено, към момента чакаме Украйна да възвърне правата, притежавани от унгарската общественост в Закарпатието до 2015 година “

Междувременно Сиярто сподели, че Европейски Съюз е изправен пред съществени провокации за сигурността и стопанската система и става все по-слаб. Един от методите да се направи блокът по-силен, сподели той, би бил да се одобряват повече членове, добавяйки, че Европейски Съюз би трябвало „ да стартира със Западните Балкани “.

„ Това е развой, който е недовършен от 20 години. Страните от Западните Балкани явно имат място в Европейски Съюз ”, сподели Сиярто и добави, че присъединението им ще донесе нов подтик и сила на блока.

Той уточни Сърбия като основна страна в района, отбелязвайки, че Европейска комисия „ вярно е определила “, че е постигнала забележителен прогрес по пътя към интеграцията в Европейски Съюз. Сиярто сподели, че новите глави за присъединение със Сърбия би трябвало да бъдат отворени допустимо най-скоро, с цел да може процесът да завърши допустимо най-бързо.

Сиярто приветства решението на Европейска комисия да даде статут на кандидатка на Грузия, който съгласно него е трябвало да получи „ доста по-рано “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР