Тъй като честотата на диабета продължава да нараства глобално, борбата

...
Тъй като честотата на диабета продължава да нараства глобално, борбата
Коментари Харесай

Проучване разкри какво причинява диабет

Тъй като честотата на диабета продължава да нараства световно, битката против това хронично положение не стопира. Нови проучвания изясняват освен това, което задейства вид 2 диабет, само че също по този начин и по какъв начин да се предотврати положението.
Находките също по този начин хвърлят светлина върху това, което води до ремисия след обръщането на болестта при някои хора.
Между 1980 и 2014 година броят на хората, живеещи с диабет по целия свят, се е нараснал от към 108 000 000 до 422 000 000. Около 90% от тях имат диабет вид 2. Преди няколко години беше обявено за първите резултати от клинично изследване, което посочило, че интензивни стратегии за намаляване може да оказват помощ на хората с вид 2 диабет за реализиране на ремисия, без да одобряват никакви медикаменти.
Процесът се назовава клинично изпитване за ремисия на диабет (DiRECT), а един от неговите сълидери е проф. Рой Тайлър от университета “Нюкасъл” в Обединеното кралство. Но по какъв начин се случва тази ремисия и може ли да продължи в дълготраен проект?
Защо някои хора реализират трайна ремисия, до момента в който при другите положението се връща? Тайлър и екипът му дават отговори на тези въпроси, употребявайки данни от директния експериментален интервал от 2 години и прилагайки авангардни изображения и техники за мониторинг на кръвта. Изследователите са разгласили своите констатации в списанието “Клетъчен метаболизъм”.
Проучването имало за цел да тества и удостовери по този начин наречената догадка за двойни цикли, която проф. Тайлър и екипът са показали преди повече от десетилетие.
Теорията допуска, че диабет вид 2 е резултат от натрупването на мазнини в черния дроб, което индуцира инсулинова устойчивост и усилва производството на кръвна захар.
Тези резултати от своя страна усилват плазмените равнища на инсулина, утаява се “самоподсилващ цикъл”, в който инсулинът подтиква производството на мазнини.
Тези нараснали равнища на чернодробните мазнини водят до това, че липидите преливат в няколко тъкани, в това число в панкреаса. Бета-клетките, които са виновни за основаването на инсулин, се намират в панкреаса.
“Дългосрочната експозиция на наситени мастни киселини е нездравословна за бета-клетките”, споделят създателите.
В актуалното изследване създателите изследвали прогнозите на хипотезата за два цикъла в продължение на 2 години. Изследователите желали да опишат процесите, които стоят в основата на повторението на диабет вид 2 в групата, която в началото постигнала ремисия, само че по-късно болестта рецидивирало.
За тази цел откривателите определили количествено вътреорганната и коремна лой, като употребявали авангардни МРТ сканирания на 12 и 24 месеца. Те потвърдили съществуването на мазнини в панкреаса и черния дроб.
Анализът включвал измервания на глюкоза, HbA1c, липопротеините с висока компактност (HDL) холестерол и триглицериди. Екипът също по този начин анализирал равнищата на мастни киселини, инсулиновата секреция и бета-клетъчната функционалност.
Проучването посочило, че по-голямата част от участниците поддържали ремисия през 2-те години, само че че това е допустимо единствено в случай че чернодробните триглицериди и мазнините в панкреаса остават ниски.
По-конкретно съвсем 9 от 10 участници, които съумели да смъкват 15 кг или повече в директния експериментален интервал, са обърнали положението си. След 2 години повече от една трета от тези пациенти са били излекувани от диабета и не са имали потребност от диабетни медикаменти в продължение на минимум 24 месеца.
Въпреки това при дребна група от тези участници се е получило завръщане към заболяването, която е обвързвана с възобновяване на високи равнища на чернодробните триглицериди и мазнините.
Проф. Тайлър изяснява: “Видяхме, че когато човек натрупва прекалено много мазнини, които би трябвало да се съхраняват под кожата, тогава те би трябвало да отидат другаде в тялото. Количеството, което може да се съхранява под кожата, варира при всеки човек.
Това значи, че в този момент можем да забележим диабет вид 2 като положение, при което човек е натрупал повече мазнини, в сравнение с органите могат да се оправят - продължава създателят, наблягайки позитивните последствия от това. Това значи, че посредством диета и неизменност пациентите са в положение да редуцират мазнините в тялото си и евентуално да извърнат хода на диабета.
Колкото по-скоро това се направи след диагностицирането, толкоз по-вероятно е да се реализира ремисия на болестта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР