Тъй като броят на жертвите от най-смъртоносния горски пожар в

...
Тъй като броят на жертвите от най-смъртоносния горски пожар в
Коментари Харесай

Гневни жители на Хавай: Сирените мълчаха, докато огънят беше пред вратите ни


Тъй като броят на жертвите от най-смъртоносния горски пожар в Съединени американски щати от повече от век наближава 100 на хавайския остров Мауи , нараства гнева измежду жителите.

Те считат, че бездействието на държавното управление е асъдействало за невиждания брой смъртни случаи.

Длъжностни лица потвърдиха 96 смъртни случая и предизвестиха, че цифрата евентуално ще нарасне, защото незабавните екипи с кучета още си проправят път през стотици домове и изгорели транспортни средства в Лахайна.



Историческият крайбрежен град беше съвсем погубен от бързо развиващия се пъкъл рано в сряда и оживелите споделиха, че не е имало предизвестия.

На въпрос в неделя за какво н икоя от сирените на острова не се е задействала , сенаторът от Хавай Мази Хироно сподели, че ще изчака резултатите от следствието, оповестено от основния прокурор на щата.

„ Няма да диря никакви извинения за тази покруса “, сподели Хироно пред Си Ен Ен, представен от Ал Джазира.

„ Що се отнася до мен, ние в действителност сме фокусирани върху нуждата от избавяне и, за жалост, върху откриването на още тела. “

Повече от 2200 здания бяха развалени или унищожени , до момента в който пожарът бушуваше из град Лахайна, съгласно публични оценки, нанасяйки вреди за 5,5 милиарда $, и оставяйки хиляди без дом.

Пожарът е най-смъртоносният в Съединените щати от 1918 година, когато 453 души починаха в Минесота и Уисконсин, съгласно данни на изследователската група с нестопанска цел National Fire Protection Association.



Задават се въпроси за това до каква степен управляващите са били готови за злополуката, макар обстоятелството, че островите са изложени на естествени стихии като цунами, трусове и мощни стихии.

В своя проект за ръководство на изключителни обстановки предходната година щатът Хавай разказа риска от горски пожари за хората като „ невисок “ .

И въпреки всичко равнищата за предизвестие, които са предопределени да са в помощ на жителите, в случай че бедствието връхлети, наподобява не са работили.

В Мауи е имало голям брой спирания на електрозахранването по време на стихията, което попречило на мнозина да получат незабавни сигнали за бедствието на мобилните си телефони.

Предупредителните сирени не са прозвучали въобще. Много поданици на Лахайна удостоверяват, че са научили за пожара от съседи, които тичали по улицата или са го видели сами.

Планината зад нас се възпламени и никой не пророни и дума “, сподели 63-годишната жителка Вилма Рийд пред организация Агенция Франс Прес.

„ Знаете ли по кое време установихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата “.

Рийд, чиято къща е унищожена от пожара, сподели, че е подвластна от подаянията и добротата на непознати и спи в колата с щерка си, внука си и двете си котки .

„ Ню Йорк Таймс “ заяви в неделя, че пожарникарите, изпратени да се оправят с пламъците, са разкрили, че някои пожарни кранове не са функционирали.

„ В пожарните кранове просто нямаше вода “, цитира вестникът думите на пожарникаря Кеахи Хо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР