Тъй като блокадата на Републиканската партия за помощта за Украйна

...
Тъй като блокадата на Републиканската партия за помощта за Украйна
Коментари Харесай

Джо Байдън дава оръжие на Гърция, за да въоръжи Украйна

Тъй като блокадата на Републиканската партия за помощта за Украйна се проточва в своя четвърти месец , държавното управление на Съединени американски щати под председателството на Джо Байдън откри нов остроумен метод да даде на силите на Украйна оръжията и боеприпасите, от които се нуждаят, написа Forbes.

Tова е американска версия на немската кръгова търговия с оръжия - по този начин нареченият Ringtausch. Съединените щати подаряват по-стари непотребни оръжия на Гърция с ангажимента, че Гърция подари на Украйна част от личните си непотребни оръжия.

Гръцките медии разпространиха новината предходната седмица. Според гръцкия вестник Катимерини и други медии администрацията на Байдън е предложила на гръцкото държавно управление: три 87-футови патрулни лодки от клас Protector, два въздушно-транспортни самолета Lockheed Martin C-130H, 10 турбовитлови мотора Allison T56 за патрулни самолети Lockheed P-3 плюс 60 M- 2 бойни машини Брадли и партида транспортни камиони.

Тази техника е боен остатък на Съединени американски щати - и е разполагаем на Гърция, гратис, според законови пълномощия на Съединени американски щати за непотребните военни наличия

Федералният закон разрешава на американски президент да разгласи военните системи за непотребни , да им дефинира стойност - евентуално нула $ - и да ги раздаде при изискване, че получателят ги транспортира.

Законът лимитира годишните прехвърляния на Европейската организация по защита (EDA) до 500 милиона $. Същият закон не диктува цената, която президентът дефинира на непотребните оръжия. В писмо до гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разказва корабите, самолетите, моторите и транспортните средства като " безвъзмездни концесии ".

Подаръците на EDA за Гърция подслаждат по-голям пакет оръжия, който включва 40 стелт изтребители Lockheed F-35, които Гърция купува за 8,6 милиарда $ . Преди това администрацията на Байдън утвърди през 2022 година и 2023 година 60 милиона $ финансиране за закупуване на оръжия от Атина.

В подмяна на тази благотворителност американците желаят гърците да дарят повече оръжия на украинците. " Продължаваме да се интересуваме от отбранителните качества, които Гърция би могла да трансферира или продаде на Украйна ", написа Блинкен.

Американците даже предложиха премия, откакто дарението завърши. " Ако тези качества съставляват интерес за Украйна и в очакване на оценка на техния статус и стойност от държавното управление на Съединени американски щати, можем да проучим опциите за вероятно в допълнение финансиране на непознати въоръжени сили до 200 милиона $ за Гърция . "

Гръцката войска оперира или съхранява набор от оръжия, проектирани от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, които биха били от изгода за украинската войска - по-специално S-300 и батареи за противовъздушна защита с огромен обхват на деяние Hawk, Tor и Osa Противовъздушна отбрана с дребен обхват на деяние и ЗУ-23-2. Също по този начин: муниции за всички тези системи.

Някои или всички тези оръжия може да се насочат към Украйна.

" Политическото и военното управление към този момент е дало нужните инструкции, тъй че остарели системи и съоръжение, които към този момент не се употребяват от гръцката войска, да бъдат трансферирани в Украйна ", заяви Катимерини.

Гръцкият кръгообразен трансфер беше внимателен, защото напрежението сред Гърция и Турция значи, че Съединените щати нормално оферират на двете страни нови оръжия едновременно - и в почти еднообразно количество.

Така че не е инцидентно, че по едно и също време с гръцката оръжейна договорка, Държавният департамент на Съединени американски щати позволи на Турция да похарчи 23 милиарда $ за 40 нови изтребителя Lockheed F-16 и 79 комплекта за надграждане на по-стари F-16, плюс муниции за изтребителите. Сделката беше и, която най-сетне се съгласи Швеция да се причисли към НАТО.

Германската стратегия Ringtausch придвижи в Украйна десетки танкове и други тежки оръжия . Собствената търговия с пръстени на Америка може да направи същото - евентуално в още по-голям мащаб. Гърция не е единствената страна със остарели оръжия, които може да раздаде, в случай че Съединени американски щати предложат нещо в подмяна.

Това, че Байдън и неговият държавен секретар Блинкен поддържат основана на EDA кръгова търговия, не би трябвало да е изненада за околните наблюдаващи на американската политика. Миналата есен проруските републиканци в Конгреса на Съединени американски щати ясно дадоха да се разбере, че евентуално в никакъв случай няма да одобрят директна военна помощ за Украйна.
 Жозеп Борел: Украйна се нуждае от повече муниции
Жозеп Борел: Украйна се нуждае от повече муниции

Министрите на защитата на Европейски Съюз се срещат в Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР