Тъй като Африка открива среща на върха за климата, лошите прогнози за времето държат континента недостатъчно подготвен

...
Голяма част от света приема ежедневните прогнози за времето за
Коментари Харесай

Голяма част от света приема ежедневните прогнози за времето за даденост

От CARA ANNA Associated Press, 3 септември г. 2023 г., 2:44 ч.

НАЙРОБИ, Кения -- Голяма част от света приема ежедневните прогнози за времето за даденост. Но повечето от 1,3 милиарда души в Африка живеят с малко предварителни познания за това, което предстои. Това може да бъде както смъртоносно, така и скъпо, с щети, възлизащи на милиарди долари.

Първата Африканска среща на върха за климата се открива в понеделник в Кения, за да подчертае континента, който ще пострада от най-много от изменението на климата, като същевременно допринася най-малко за него. Значителни инвестиции в адаптирането на Африка към изменението на климата, включително по-добро прогнозиране, ще бъдат спешна цел. В основата на всеки въпрос в дневния ред, от енергетиката до селското стопанство, е липсата на събиране на данни, което води до толкова важни решения, колкото кога да засадите – и кога да избягате.

Африканският континент е по-голям от Китай, Индия и Съединените щати взети заедно. И все пак Африка има само 37 радарни съоръжения за проследяване на времето, важен инструмент заедно със сателитни данни и наблюдение на повърхността, според база данни на Световната метеорологична организация.

Европа има 345 радарни съоръжения. Северна Америка, 291.

„Континентът като цяло е в сляпо петно ​​от климатичен риск“, каза Асаф Цахор, изследовател в Центъра за изследване на Екзистенциален риск в университета в Кеймбридж. През август той и колегите му предупредиха в коментар за списание Nature, че изменението на климата ще струва на Африка повече от 50 милиарда долара всяка година до 2050 г. Дотогава се очаква населението на Африка да се удвои.

Широко разпространената неспособност за проследяване и прогнозиране на времето влияе върху ключовите избори за развитие, техният коментар гласи: „Няма смисъл да се инвестира в дребни ферми, например, ако наводненията просто ще ги отмият."

Кения, домакинът на срещата на върха за климата, е една от малкото страни в Африка, за които се смята, че имат сравнително добре развита метеорологична служба, заедно с Южна Африка и Мароко. Кения е отделила около 12 милиона долара тази година за своята метеорологична служба, според националната хазна. За разлика от това, искането за бюджет на Националната метеорологична служба на САЩ за фискалната 2023 г. беше 1,3 милиарда долара.

Огромното пространство на 54-националния африкански континент е относително необслужвано и непредупредено.

„Въпреки че покрива една пета от общата земна площ на света, Африка има най-слабо развитата наземна мрежа за наблюдение от всички континенти и такава, която е във влошаващо се състояние ”, каза СМО през 2019 г.

И поради липса на финансиране, броят на наблюденията от атмосферни устройства, обикновено използвани с метеорологични балони, намаля с до 50 % над Африка между 2015 г. и 2020 г., „особено сериозен проблем“, каза СМО в доклад от миналата година.

По-малко от 20% от страните от Субсахарска Африка предоставят надеждни метеорологични услуги, се казва в доклада. „Метеорологичните станции са толкова далеч една от друга, че техните данни не могат да бъдат екстраполирани на местно ниво поради променливия терен и надморска височина.“

Сега 13 от повечето данни- малко африкански страни, включително Етиопия, Мадагаскар и Конго, получават пари за подобряване на събирането и споделянето на метеорологични данни от доверителен фонд, създаден от ООН, Механизмът за финансиране на систематични наблюдения. По-стар механизъм за финансиране с много от същите партньори, Climate Risk & Early Warning Systems, подкрепи модернизирането на метеорологичните системи в половин дузина страни от Западна и Централна Африка.

И това не е само прогнозиране. Тъй като климатичните сътресения като най-лошата суша в Сомалия от десетилетия стават все по-чести, по-доброто записване на метеорологичните данни е критична необходимост за вземане на решения.

„За много хора в Точните метеорологични прогнози на запад често правят живота по-удобен: „Да взема ли чадър?“ В Африка, където много хора зависят от дъждовно земеделие, всичко това е малко по-остро“, каза Ник ван де Гисен, професор по управление на водните ресурси в Делфтския технологичен университет в Холандия. „С променящия се климат традиционните методи за определяне, да речем, на настъпването на дъждовния сезон стават по-малко надеждни. Така че фермерите редовно сеят след няколко дъжда, след което дъждовете може да се провалят и семената да не покълнат."

Това може да бъде опустошително по време на настоящата глобална криза на продоволствената сигурност.< /p>

Ван де Гизен е съдиректор на Трансафриканската хидрометеорологична обсерватория, проект, който е помогнал за създаването на около 650 евтини местни станции за наблюдение на времето в сътрудничество с училища и други организации в 20 африкански страни. Не всички от тези станции за наблюдение на повърхността работят поради проблеми, включително заплахи от екстремистки групи, които ограничават достъпа за поддръжка в райони като езерото Чад.

„За да бъде ясно, TAHMO никога не може да бъде заместител на ефикасните и ефективни национални метеорологични услуги," каза ван де Гизен, добавяйки, че много африкански правителства все още нямат необходимите ресурси или финансиране.

В страни като Сомалия и Мозамбик, с едни от най-дългите и уязвими брегови линии на континента, липсата на ефективно наблюдение на времето и системи за ранно предупреждение допринесоха за хиляди смъртни случаи при бедствия като тропически бури и наводнения.

След като циклонът Идай връхлетя централен Мозамбик през 2019 г., жителите казаха на Асошиейтед прес, че са получили малко или никакво предупреждение от властите. Повече от 1000 души бяха убити, някои отнесени от наводнения, тъй като близките им се вкопчиха в дърветата.

Циклонът Идай беше най-скъпото бедствие в Африка с 1,9 милиарда долара през период от 1970 г. до 2019 г., според доклад на СМО за екстремните метеорологични условия и техните икономически и лични жертви.

Липсата на данни за времето в голяма част от Африка също усложнява усилията за свързват определени природни бедствия с изменението на климата.

По-рано тази година колекция от изследователи на климата, известна като World Weather Attribution, заяви в доклад, че ограничените данни правят невъзможно „ уверено оцени“ ролята на изменението на климата в наводненията, които убиха стотици хора в Конго и Руанда около езерото Киву през май.

„Спешно се нуждаем от надеждни климатични данни и изследвания в този изключително уязвим регион“, се казва в техния доклад.

Миналата година изследователите изразиха подобно разочарование в проучване на непостоянните валежи и глада в региона на Сахел в Западна Африка, цитирайки „големи несигурности“ в данните.

Те призоваха инвестиции толкова прости, колкото мрежа от дъждомери, като казаха, че дори малки промени в валежите могат да засегнат милиони хора.

___

Показването на Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР