Таванът от следващата година ще стане 1200 лева. Таванът остава,

...
Таванът от следващата година ще стане 1200 лева. Таванът остава,
Коментари Харесай

Обявиха крайното решение за тавана на пенсиите, ето...

Таванът от идната година ще стане 1200 лв.. Таванът остава, само че се покачва от 1 юли. Това сподели министърът на обществената политика Бисер Петков, предава Българска национална телевизия. Действащата норма в Кодекса за обществено обезпечаване планува таванът на пенсиите да отпадне за пенсиите, отпуснати от 2019 година, а надлежно да се увеличи на 40% от оптималния застрахователен приход за отпуснатите до края на 2018 година Това сподели общественият министър Бисер Петков.

По думите му, в утвърждения през вчерашния ден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт проектобюджет за идната година е препоръчана смяна, която допуска опазване на тавана за всички пенсии - нови и остарели, като се покачва размерът на този таван. Това ще стане от 1 юли 2019 година и тъй като е планувано оптималния застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3000 лева, таванът от идната година ще стане 1200 лева, а до 1 юли ще е в размер на 910 лева Така, че таванът остава, само че се покачва от 1 юли за всички пенсии, посочи общественият министър.

" Предвиденото в законопроекта е доста повишение на тавана или оптималния размер на пенсиите с 290 лева, т.е. от настоящия таван от 910 година се усилва на 1200 лева, което ще разреши на към 40 000 пенсионери, които в този момент не получават част от пенсията си, да я получат в цялостен размер. Ще останат към 25 000, които ще имат изчислена по-висока пенсия от тези 1200 лева, само че ще получават 1200 лева Проблемът за изцяло отпадане на новите пенсии намира отчасти решение в проектобюджета на ДОО за идната година. За тогава е планувано изчисляването на новите пенсии да се взима под вниманиедохода след 1999 година Ако лицето няма 3 цялостни години, надлежно има опция за връщане обратно, с цел да се пресметна пенсията минимум от 3 години. Но това са частни случаи, планувани в законопроекта. Другата смяна е да се ограничи самостоятелния коефициент, който в този момент ще се пресмята по нов метод като месечни съотношения да не е по-висок от съотношението от оптималния застрахователен приход и средномесечния застрахователен приход ", сподели Петков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР