Таванът на цената на руския петрол ще доведе до намаляване

...
Таванът на цената на руския петрол ще доведе до намаляване
Коментари Харесай

ЕС и Г-7 налагат таван на цената на руския петрол. Това ще пречи на Русия да финансира войната, смятат САЩ

Таванът на цената на съветския нефт ще докара до понижаване на опциите на Русия да финансира войната против Украйна. Това сподели министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в изказване във връзка контрактуваната в петък граница на цената на съветския нефт от 60 $ за барел .

Страните от Европейския съюз (ЕС) реализираха в петък съглашение да наложат таван цената на съветския нефт. Това се случи след месеци договаряния. Полша настояваше границата да е даже по-ниска от 60 $ за барел.

Целта беше таванът да бъде подложен до 5 декември, когато влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт. То беше наложено като глоба поради военната експанзия на Русия против Украйна. Ембаргото планува възбрана за вноса на съветски нефт и петролни артикули по море. Единствената страна, която получи изключение и може да получава съветски недопечен нефт е България. На Хърватия е позволено да внася един съответен петролен артикул.

Държавите от Г-7 - Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати, както и Австралия, също одобриха таван за цената на съветския нефт от 60 $ за барел.

Целта на мярката е да се лимитират приходите на Русия, с които тя може да финансира войната против Украйна. Едновременно с това концепцията е да се предотврати дефицит на суровината и скок в цените на международните пазари.

Таванът “ще ни помогне да реализираме задачата си да ограничим главния източник на финансиране на [руския президент Владимир] Путин за неговата противозаконна война в Украйна ”, сподели Джанет Йелън в изказване.

Украйна приветства решението за налагане на таван на цената на съветския нефт, само че прикани той да е още по-нисък - 30 $ за барел .

“Ще реализираме задачата си - съветската стопанска система ще бъде унищожена и [Русия] ще носи отговорност за всичките си закононарушения ”, написа в Телеграм Андрий Йермак , шеф на кабинета на украинския президент.

“Но е нужно да се намали [тавана] на 30 $, с цел да се унищожи стопанската система на врага още по-бързо ”, добави той.

Суровият и рафинираният нефт са най-значимите артикули в износа на Русия, а Европа е измежду най-значимите пазари за съветския нефт. Износът на петрол и нефтопродукти е най-големият източник на външнотърговски доходи в съветската стопанска система.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР