Таванът на цената на руския петрол е странно решение. Не

...
Таванът на цената на руския петрол е странно решение. Не
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Европа купува руски петрол от Индия и Саудитска Арабия

Таванът на цената на съветския нефт е необичайно решение. Не виждам и по какъв начин може да се осъществя. Как Европа може да наложи таван на цената на един от огромните експортьори на нефт не знам.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria енергийният специалист Боян Рашев.

Петролният пазар е доста комплициран. В момента има систематичен недостиг. Днес арабските страни и Русия се срещат във Виена и най-вероятно ще вземат решение да понижат добива и износа. В същото време американците от една година пускат по 1 млн. барела на ден от техните стратегически запаси. Европейските страни си изхабиха техните. Не виждам по какъв начин може някой да се опита да наложи таван.

 
След изборите в Щатите в края на ноември, чакам цената на петрола да се вдигне доста от декември. Да се върне в равнищата от 120 $ за барел.
В един миг Европа не знам от кого ще купува, в случай че не купува съветски нефт. Руснаците продават на Индия и Саудитска Арабия, там го преработват и го продават на Европа под формата на дизел и бензин. Всичко е някакво политическа игра, която не виждам по какъв начин ще се отрази позитивно за който и да било.

Европа към този момент 6 месеца е по-наказана от Русия с енергийните наказания, които се пробва да постанова. Санкциите, които работят са свързани с това на Русия да не се продават високотехнологични неща, тъй че Русия да не може да създава каквото и да е.

Хората, които вземат решенията за икономии на сила, явно в никакъв случай не са живели в дефицит. Ние които сме живели в дефицит знаем, че икономията е майка на мизерията. Няма по какъв начин икономисвайки да станем по-силни. Големите количества газ се икономисаха като стопираха доста енергоемки производства. Това нещо неможе да продължава, Европа се деиндустриализира по толкоз бърз метод, че не знам следващата година какво ще се създава. В това отношение България е много по-добре, защото сме огромен експортьор на ток.

Най-ясната опция на Европа да понижи зависимостта си от съветски газ е да стартира да си добива личен. Холандците, да вземем за пример, могат да добиват от тяхното огромно находище, само че не желаят. Ние, най-малкото, можем да проверим дали имаме газ, само че не желаеме. Няма никаква логичност в това решение.
Технологиите за рандеман на шистов газ от дълго време са задоволително щадящи. Има някаква „ религиозна “ религия, че нещо е неприятно.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР