Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева

...
Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева
Коментари Харесай

Извънреден Тристранен съвет ще обсъжда увеличението на пенсиите

Таванът на пенсиите се подвига от 1500 на 2000 лв. от 1 юли – това планува план за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се разисква на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие в понеделник.

Според плана от 1 октомври ще има още едно нарастване на оптималната пенсия, и тя ще стане 3400.

На съвещанието ще бъде прегледан целият пакет от антикризисни ограничения на ръководещите.

Предвижда се от 1 юли всички за трудова активност,  отпуснати до 31 декември 2021 година, да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни спомагателни суми, така наречен Covid добавки и самостоятелните обезщетения, които съставляват разликата сред прихода от пенсия през декември предходната година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната персонална пенсия за трудова активност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лв., вместо досегашните 370, а обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 170 на 215 лв..

От 1 октомври пенсиите за трудова активност ще се усилят с използване на модифицирано предписание за осъвременяване, като процентът на нарастване за всяка година ще бъде по-голямото всред повишаването на междинния застрахователен приход или средногодишната инфлация.

Очаква се междинната пенсия през юли да доближи 658 лв., а през октомври – 709 лв..

На тристранния съвет ще бъдат разисквани и плануваните от 1 юли ограничения по антикризисния пакет, измежду които въвеждане на понижена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за доставки на централно отопление и на естествен га, нулева ставка Данък добавена стойност за доставки на самун, увеличение размера на данъчните облекчения за деца и др.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР