Таванът на пенсиите се увеличава на 1200 лева в средата

...
Таванът на пенсиите се увеличава на 1200 лева в средата
Коментари Харесай

От 1 юли 2019 година таванът за пенсиите се увеличава на 1200 лева

Таванът на пенсиите се усилва на 1200 лв. в средата на 2019-аТаванът на пенсиите няма да отпадне Таван на пенсиите ще има, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща на ръководещите със синдикалните организации на КНСБ и КТ " Подкрепа " в Министерския съвет. Отпада тематиката с отпадането на тавана на пенсиите, от 1-ви юли следващата година той ще е 1200 лв., изясни още Горанов.  В момента таванът на пенсиите у нас е 910 лв.. С това решение държавното управление се отхвърли от концепцията да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

На този стадий не може да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, а единствено за неговото повдигане, изясни след срещата министърът на финансите Владислав Горанов. " Промените в пенсионната формула и всички, ще ги назовем, недостатъци на пенсионната формула не ни дават с лека ръка съображение да преценим, че би трябвало да отпадне таванът. Има изкривявания в годините, насъбрани в пенсионната формула, свързани както с самостоятелния коефициент, по този начин и с превърнатия застрахователен стаж за някои категории служащи и интервалите, от които се пресмятат пенсиите в другите години, са се променяли и са лимитирани... Така че се получават едни изкривявания, които раздират връзката сред осигурителния принос и калкулации размер на пенсиите ", сподели Горанов и добави: " Увеличението на тавана до 1200 лв. ще реши може би 90 на 100 от казуса с ограничение размера на пенсиите. Но няма да допуснем безпричинно приемане на незаработени пенсии, които са изчислени на база на насъбраните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората ".

От 1 юли 2019 година се усилва таванът за всички пенсии, без значение по кое време са отпуснати, на 1200 лв., заяви финансовият министър. " И отпада тематиката с отпадането на тавана. Таванът по натурален път ще отпадне тогава, когато пенсиите се пресмятат на база на целия застрахователен живот на съответния жител ", сподели Горанов. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също поддържа концепцията за нарастване на тавана на пенсиите. " Това, което се споразумяхме в този момент, е, че таванът за всички пенсии - и остарели, и нови, ще бъде повишен на 1200 лв. от 1 юли идната година дружно с нарастването на всички пенсии съгласно съответното предписание, което е заложено в предварителните планове ", сподели Димитров.

Заради повишаването на живота, което следва през зимните месеци с повишението на цените на природния газ, синдикатите и ръководещите са се договорили, че енергийната помощ за обществено слабите ще бъде увеличена с 50%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР