Таванът на максималната пенсия не е по никакъв начин изчислен,

...
Таванът на максималната пенсия не е по никакъв начин изчислен,
Коментари Харесай

Каримански: Недопустимо е таванът на максималната пенсия да бъде еднакъв с максималния осигурителен доход в България - 3400 лв. Това дори в ЕС го няма!

" Таванът на оптималната пенсия не е по никакъв метод изчислен, нито логичен необорим и за мен е неприемливо таванът на оптималната пенсия да бъде идентичен с оптималния застрахователен приход в България. Това в никакъв случай не е било до до този миг. За първи път се случва - 3400 таван и 3400 лева оптимален застрахователен приход. Това даже в Европейски Съюз го няма ".

Това разяснява Любомир Каримански във връзка решението на бюджетната комисия таванът на оптималната пенсия от октомври да стане 3400 лева, като по този начин тя се изравнява с оптималния застрахователен приход.
" Не е добра политика оптималният застрахователен приход и оптималната пенсия да бъдат равни един на различен, тъй като пенсията постоянно е заместващ приход, няма по какъв начин да бъде на размера на първото. Както вярно означиха представителите на синдикатите, при подобен размер на пенсията оптималният застрахователен би трябвало да бъде най-малко 8000 лв. ", уточни и Деница Сачева.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи уточни, че съгласно тях казусът с неравнопоставеността и разслояването в обществото ще продължат. Той разкритикува и повдигането на оптималната пенсия на 3400 лева

 Хасан Адемов, Движение за права и свободи Хасан Адемов, Движение за права и свободи Източник: Zonanews
" Това значи,че нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е с 26%, а увеличението на оптималния размер от 1 октомври - 3400 лева, е с близо 70% ", сподели Адемов.

След повече от два часа диспути бюджетната комисия реши от 1 юли да се усили минималната пенсия с 10%, а добавката от 60 лева да бъде добавена към нея. Също по този начин от 1 октомври се усилва и таванът на оптималната пенсия до 3400 лева, като по този начин тя се изравнява с оптималния застрахователен приход.

 Даница Сачева, ГЕРБ Даница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews
От Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и ГЕРБ остро възразиха и против това добавката от 60 лева да бъде прибавена към пенсиите.
" На процедура се одобри тази добавка да бъде безконечна, тъй като се одобри и текст, съгласно който всяка една пенсия отпусната след 1 юли 2022 автоматизирано ще получава тези 60 лв.. Така че сигурно това ще изкриви системата и рано или късно най-вероятно ще се наложи да се подвигат налози и осигуровки и това би трябвало ясно да се каже на хората ", разяснява Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

" Ако сложим тази добавка 60 лева в базата на пенсията, това значи, че тази константа, тази сума, която би трябвало непрекъснато да се получава, ще получават и тези, които имат принос от пенсионноосигурителната система и тези, които нямат подобен принос. Ето това е несправедливостта, която се задълбочава единствено ", разяснява Любомир Каримански - ръководител на бюджетната комисия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР