Tаван на цените на някои от стоките е мярка с

...
Tаван на цените на някои от стоките е мярка с
Коментари Харесай

Лорер: Таван на потребителските цени не е оптимална мярка за борба с инфлацията

Tаван на цените на някои от стоките е мярка с извънредно необятен набор и се притеснявам, че тя основава повече проблеми, в сравнение с взема решение, защото незабавно ще докара до дефицит и надлежно изгубване на артикули от пазара. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Според него има по-деликатни механизми, с които може да се подкрепят най-уязвимите групи население и да се даде помощ точно на тях. Могат да се обсъдят разновидности на равнище обществени помощи.

„ Отново има разнообразни ограничения, които могат да се разискват както на равнище крайни цени, по този начин и на равнище от данъчно облагане, по този начин и на равнище обществени помощи. За мен като човек, който пази пазарните механизми, е значимо те да работят оптимално добре и дейно в една стопанска система, преди страната да стартира да се намесва в тях “, сподели още Лорер.

Той добави и че се работи по антиинфлационен пакет, който ще стане явен след 2 седмици.

„ Частта от него, която касае стопанската система и по-специално дребни и междинни предприятия, която е отговорност на нашето министерство, е към 1,4 милиарда лв.. По него планирането към този момент е почнало и една от тези ограничения - 260 милиона ще бъде стартирана още в лятото, юни-юли месец. Всяко последващо тримесечие планираме стартирането на нова мярка дружно “, изясни Лорер.

Според министър Лорер борбата за Българска народна банка е борба за правила. „ За нас е значимо контролните органи в България да проработят. А Българска народна банка е органът, който ще помогне на България да влезе в еврозоната. Изключително значимо е личността на индивидът, който ръководи националната банка. Трябва да е допустима освен за нас, за всички в обединението и българското общество “, съобщи той.

Относно предлагания пост на Каримански в Световната банка, министърът на нововъведенията и растежа отговори сбито. „ Г-н Каримански явно е надарен банкер и в продължение на договарянията е имало разнообразни елементи. Нашата работа е да намерим вярната фигура за най-важния надзорен орган у нас “, съобщи Лорер.

Той бе безапелационен, че обединението работи с четиригодишен небосвод.

Според министър Лорер връщането на хартиените бюлетини би било стъпка обратно. „ Те водят до богат набор от изборни нарушавания “, счита той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР